ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


indemnizatie maternitate dupa contract expirat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Din cate am citit in legislatie, daca eu am fost in concediu medical de la inceputul lui martie asadar s-au depasit cele 30 de zile prevazute de lege, dupa care se poate acorda indemnizatia de somaj, la 1 iulie cand imi expira contractul, nu voi beneicia de aceasta indemnizatie. Asta scrie in legea somajului. Prin urmare daca nu iau indemnizatie de somaj atunci nu voi lua nici indemnizatie de maternitate incepand cu noiembrie cand va trebui sa nasc. "Beneficiaza de indemnizatie de maternitate: printre altele, persoanele care au beneficiat de indemnizatie de somaj..." Din concluziile care le-am tras va trebui sa imi inchei un alt contract de munca, in alta parte care sa inceapa cel tarziu la 1 iulie, deoarece aici nu vor sa mi-l prelungeasca... Stiu ca pentru a primi acea indemnizatie trebuie sa fi avut contract de munca de cel putin un an de zile inainte de nastere. Are importanta ca nu este la acelasi loc de munca? Pot sa-mi fac continuitate in alta parte? Care ar fi procedurile care trebuie urmate? Eu as putea sa nu instiintez in scris noul angajator de starea mea de graviditate si sa nu mai fiu nevoita sa prezint concedii medicale, sau sa intru in risc maternal pana la concediul prenatal? Nu vreau sa-l ingreunez in niciun fel pe noul angajator din moment ce accepta sa-mi faca acest contract pentru mine si nici nu mai pot umbla la 100 de medici pentru concediu medical sau ulterior sa intru in comisie pt concediul de risc maternal. Mentionez ca am sarcina cu risc si toate aceste umblaturi, emotii, nervi si stari de anxietate imi pericliteaza starea de sanatate. Incerc din rasputeri sa fac tot ce imi sta in putinta sa ofer acestui copil de tot ce va avea nevoie, iar acei banuti ar fi cu adevarat bineveniti. Poate reusiti sa ma sfatuiti dvs in acest sens sa-mi limpezesc toate aceste nelamuriri.


Adaugata in: Concedii
Casiana X
 User  Casiana X
a intrebat la 27 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Casiana X
 User Casiana X
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Mai. 2012
Va multumesc mult de raspuns!!!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Mai. 2012
In legislatia somajului nu exista o astfel de prevedere, personal nu am regasit-o. Concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca se iau in considerare pentru calculul indemnizatiei de somaj, dat fiind faptul ca pe pentru indemnizatia de concediu se plateste contributia pentru somaj. Daca va inceteaza contractul de munca si angajatorul nu il prelungeste, puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti un stagiu de cotizare la somaj de minim 12 luni. Stagiul in cazul contractelor cu timp partial se stabileste prin raportare la norma intreaga de lucru.

Indemnizatia pentru crestere copil se acorda in baza unui stagiu minim de cotizare de 12 luni anteriorare nasterii copilului, timp in care persoana care solicita acordarea indemnizatiei sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului de 16%. Acestea pot fi realizate si la mai multi angajatori, nu este obligatoriu sa existe un singur contract in cele 12 luni.

Anuntarea angajatorului privind starea dvs. de graviditate este in avantajul dvs, pentru ca aveti anumite drepturi, cum ar fi acordarea a maxim 16 ore pe luna pentru vizite medicale, interdicitia privind concedierea cu exceptia falimentului sau a reorganizarii judiciare, neefectuarea orelor suplimentare sau de noapte si asa mai departe.

Nu aveti cum sa realizati continuitate de plata dupa incetarea contractului, daca nu va incadrati in niciuna dintre categoriile prevazute de OUG 111/2010 ca fiind asimilate stagiului de cotizare pentru indemnizatie crestere copil. Indemnizatia se acorda in baza impozitului pe venit sau a perioadelor asimilate, asa cum este cazul somajului. Or figurand cu venit zero, nu aveti pentru ce sa platiti impozit.

Opinia mea ar fi sa incercati fie sa va reangajati cat mai curand, fie sa verificati si cu angajtorul sau ANOFM daca puteti beneficai de somaj, in functie de vechime, stagiu de cotizare etc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Casiana X
 User Casiana X
a raspuns userului Casiana X la 27 Mai. 2012
Daca mi se inregistreaza contractul nou inainte sa imi expire cel vechi as putea sa-mi depun demisia? Sau asta afecteaza in vreun mod? va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Casiana X
 User Casiana X
a raspuns la intrebare la 27 Mai. 2012
Sunt insarcinata in 4 luni. Am contract incheiat la 1 iulie 2011 pe perioada determinata de 1 an de zile pana la 1 iulie 2012. Angajatorul nu imi va prelungi contractul iar eu de la 5 saptamani de sarcina sunt in concediu medical deoarece am sarcina cu risc. Incerc totusi din rasputeri sa beneficiez de indemnizatia de maternitate. Contractul actual este de 2 ore pe zi.

Alte intrebari despre Concedii