ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatie risc maternal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Revin cu o noua intrebare.
Sunt in concediu de risc maternal din 30.03.2012. Pentru luna aprilie mi s-a calculat gresit indemnizatia, in loc de 1450 mi-au dat doar 1148. Am intrebat in dreapta si-n stanga, am ajuns chiar la CAS Cluj, unde mi s-a spus ca au fost calculate gresit concediile mele. La concediu de risc maternal se plateste doar contributie la cas din partea angajatului si contributie la cas si fond de risc din partea angajatorului. Contabilul mi-a spus ca nu stia acest lucru si va recalcula, insa timpul trece, iar el nu e de gasit, nu reusesc sa vorbesc cu el. Mi-e teama si de modul in care au fost raportare aceste indemnizatii la ITM, indemnizatii nete la care se va raporta indemnizatia mea de crestere a copilului.
Ce pot face in aceasta situatie?
Cum ii pot determina sa-mi calculeze corect?
Cum ma pot asigura ca raportarile s-au facut bine?
Multumesc

Adaugata in: Concedii Risc maternal
Corina Gibes
 User  Corina Gibes
a intrebat la 23 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Mai. 2012
Baza de calcul o reprezinta ultimele 6 luni anterioare celei in care se acorda concediul. Doamna a avut concediu medical boala obisnuita apoi concediu risc maternal. Ele sunt supuse unui tratament fiscal diferti, motiv pentru care in baza de calcul a conceidului pentru risc maternal va intra si concediul medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Mai. 2012
Indemnizatiile primite pentru risc maternal nu se raporteaza la ITM. Vi se suspenda contractul individual de munca pe perioada concediului medical de risc maternal dar nu intra in obligatia angajatorului sa opereze in REVISAL si nici sa transmita la ITM acesta suspendare. Probabil stiti, ca indemnizatia pentru risc maternal nu se impoziteaza,
Da, este un motiv de ingrijorare pentru ca aceste indemnizatii, vor fi baza de calcul pe mai tarziu la stabilirea indemnizatiei pentru crestere copil.
Trebuie sa urmariti ca de fiecare data cand vi se acorda concediul de risc maternal sa fie in continuare, sa nu fie initial. Pentru plata indemnizatiei de CM se mentine aceiasi baza de calcul , atunci cand este dat in continuare, de fapt nici nu ar fi un motiv sa fie altfel.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Mai. 2012
Din cunostintele mele, pentru indemnizatia de risc maternal se plateste numai contributia CAS, calculata in functie de venitul mediu brut de 2117 lei stabilit pentru fundamentarea bugetului de stat. Caculul CAS se face astfel:

2117 x 35% = 741
CAS datorat pentru indemnizatie: 741 x 10,5% = 78 de lei.

Din indemnizatia bruta se scade aceasta contributie iar rezultatul il reprezinta indemnizatia neta, pe care o primiti in mana.

Anterior intrarii in concediu risc maternal insa, dvs ati fost in concediu medical, ceea ce inseamna ca indemnizatia scade putin pentru luna aprilie pentru in baza de calcul va intra si indemnizatia de 75% pentru concediu medical. Astfel ca baza de calcul va fi alcatuita din 5 salarii brute + indemnizatia pentru concediu medical incasata pentru luna martie.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024