ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Indemnizatie pentru crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara!
Va rog sa-mi raspundeti daca in perioada CIC mama poate lua locul tatalui ca si beneficiar al indemnizatiei?
Mai exact: tatal care a inaintat cererea pt. CIC doreste revenirea la serviciu iar mama detinatoare a unui CIM cu norma partiala(2 ore/zi), intentioneaza sa beneficieze de indemnizatie. Care este perioada de stagiu de cotizare pentru norma partiala-2 ore/zi-pentru a beneficia de aceasta indemnizatie?
Multumesc anticipat!

Ramona Pupezescu
 User  Ramona Pupezescu
a intrebat la 14 Oct. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ramona Pupezescu la 16 Oct. 2014
Puteti privi lucrurile din alta perspectiva. Daca tatal este cel care a optat pentru CIC, dar si dvs indepliniti conditiile de acordare atunci vi se aplica prevederea de la art. 11 din OUG 111/2010, care suna cam asa:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.

Asta ar insemna ca, daca aveti indeplinta conditia celor 12 luni anterioare datei nasterii in care sa fi realizat venituri profesioanle impozabile sau asimilate atunci ar trebui sa efectuati minim o luna din durata totala a CIC luat de tata. "Minim" inseamna ca puteti efectua si mai multe daca doriti.

Norma de lucru nu are nicio influenta asupra dreptului la concediu si indemnizatie crestere copil, e bine sa aveti si acest lucru in vederea. Legea nu prevede limitari in acest sens. Cat timp exista ventiri in cele 12 luni dintre cele prevazute la art. 2 din Ordonanta - il gasiti si aici http://clublegislatiamuncii.manager.ro/codul-muncii/indemnizatie-pentru-cresterea-copilului-7288.html - nu ar trebui sa intampinati probleme.

Ca sa puteti in aplicare o astfel de miscare, tatal va solicita reluarea activiatii cu o anumita data, prin cerere scrisa inaintata angajatorului, iar dvs solicitati intrarea in CIC de la angajatorul dvs, cu aceeasi data cu care el va reveni la lucru. Singurul dezavantaj ar fi ca nu va putea beneficia de stimulent de insertie dat fiind faptul ca s-ar suprapune cu concediul continuat de dvs.

Acesta procedura nu intra in categoria renuntarii la CIC ci sub incidenta art. 11 pe care vi l-am redat mai sus.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ramona Pupezescu
 User Ramona Pupezescu (IRU, MEGAGIS SRL)
a raspuns userului adriana iancu la 15 Oct. 2014
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2014
Odata ce salariata sau salariatul si-a exprimat optiunea cu privire la durata concediului de crestere a copilului, acesta nu poate reveni asupra deciziei luate. Daca parintele care beneficiaza de indemnizatie si concediu de crestere copil decide sa se reintoarca in campul muncii inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (inainte, chiar si cu cateva zile, si nu in ziua cand acesta implineste 1 an sau dupa aceasta data),sau dupa implinirea varstei de 1 an a daca a solicitat concediu pentru 2 ani are dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.


Alte intrebari despre Concedii