ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Lamurire privind concediul fara salar


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Buna ziua

Va rog sa ma lamuriti in privinta concediului fara plata... eu mai am zile de concediu de odihna,insa am de rezolvat probleme personale si am solicitat concediu fara salar .dar mi s-a spus ca avand zile de CO sint obligata sa le iau pe acestea,abia apoi daca mai am nevoie voi primi si zilele de concediu fara salar.Am citit articolul din lege,acolo nu am sesizat sa se spuna ceva in acest sens,e lasat probabil la aprecierea fiecaruia,dar nu mi se pare normal ,sint doua drepturi distincte.Am dreptul al CFP si am dreptul al CO.. puteti sa-mi spuneti daca e legal ceea ce mi s-a cerut?
Multumesc

Cristina Todea
 User  Cristina Todea
a intrebat la 08 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Sep. 2014
Atentie la un aspect: concediul fara plata, daca este acordat pe o perioada mai lunga de timp, va poate afecta durata concediului de odihna anual cuvenit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2014
In lege nu exista prevazuta aceasta conditie, de a efectua mai intai CO si abia apoi CFP. Legea spune ca aveti dreptul la zile libere neplatite pentru probleme personale, ceea ce s-ar traduce prin obligatia angajatorului de a le acorda, in limita in care este posibil. Numarul zilelor de care puteti beneficia se stabileste la nivelul unitatii prin CCM sau CIM. Angajatorul poate refuza acordarea CFP in condiitile in care este nevoie de dvs in unitate in acea perioada sau daca nr de zile solicitate depaseste prioada prevazuta la nivel intern, de exemplu. Insa conditia invocata de ei nu exista in lege. Daca aveti zile de CO neefectuate pentru anul in curs, angajatorul ar putea sa va dea acest raspuns pe considerentul ca in lege apare prevazuta obligatia salariatului de a efectua CO in natura si a angajatorului de a se asigura ca beneficiati de el.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2014
Art.153 din Codul muncii prevede ca, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au drepptul la concedii fara plata. Durata lor va fi stabilita de partenerii sociali prin contractul colectiv de munca sau unilateral de catre angajator prin regulamentul intern.Dar, intr-un caz concret, durata concediului fara plata se stabileste de catre angajator tinand seama de solicitarea salariatului. In situatia in care durata concediului fara plata nu este reglementata , ramane la latitudinea angajatorului sa decida asupra duratei concediului respectivin fiecare caz in parte.
Dupa cum observam acordarea concediului fara plata este un drept, numai durata acestuia este luata in discutie de legiuitor.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu G Stancu Gratiela Petrescu Marius Ion Ioana Popa Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024