ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Nasterea unui al doilea copil in perioada concediului de crestere a primului copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Ma aflu in concediu de crestere a primului copil pe o perioada de 2 ani, care se va sfarsi in 21 august 2013. Intre timp am ramas insarcinata si ar trebui sa nasc undeva in luna iunie 2013. Intrebarea mea este daca optez pentru un nou concediu de crestere a copilului tot pe o perioada de 2 ani, voi primi un supliment la indemnizatie dupa nasterea celui de-al doilea copil, pana la implinirea primului copil a varstei de 2 ani? Iar dupa implinirea primului copil a varstei de 2 ani cum mi se va calcula noua indemnizatie? Si in ceea ce priveste angajatorul, acesta este obligat sa ma tina si in urmatoarea perioada a concediului de crestere a celui de-al doilea copil si cand ma poate concedia?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Andreea Corfar
 User  Andreea Corfar
a intrebat la 11 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florina Kulcsar
 User Florina Kulcsar
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Ian. 2014
Buna,
Am fost in concediu crestere copil pana in octombrie 2013 pe o perioada de doi ani iar in 16.iunie 2013 am nascut al doi-lea copil. dosarul l-am depus dupa terminarea primului concediu iar pt ca nu stiam la momentul respectiv de acest supliment de suprapunere si pt ca angajata primariei comune noastre, unde am depus dosarul sustine ca nu stie nimic despre aceasta lege ca ea nu a fost informata, eu nu am depus un alt dosar in care sa solicit acest supliment. Acum cand am descoperit faptul ca am acest drept mi sa spus ca e vina mea dar nu vreau sa accept un asemenea raspuns deoarece consider ca angajata primariei pe postul asistentei sociale trebuia sa imi spune ce drepturi am si ce acte trebuie sa depun intrucat nu eu ca mama trebuie sa caut legi si sa informez mamicile ci ea. Va rog tare mult sa ma sfatuiti ce sa fac deoarece sunt sigura ca e nedrept ca din vina ei ca nu stia modificarea legii eu sa nu primesc acei bani. CUM SA FAC?
Va multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Dec. 2012
In cuprinsul Ordinului MMFPS 1474/2011 pentru aprobarea instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010, in Anexa 1, regasiti o explicatie detaliata privind situatia dvs si cum anume se procedeaza. In cazul in care nasteti pe durata CIC, nu este oblgatorie efectuarea concediului de lauzie de 42 de zile:


"Situatie:
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotar?rea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a v?rstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului."
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2012
Al doilea concediu crestere copil se acorda dupa finalizarea primului, nu se suprapun doua concedii. Insa pentru perioadele in care se suprapun cele doua nasteri indemnizatia se majoreaza cu 600 de lei. Indemnizatia pentru cel de-al doilea copil este aceeasi ca in cazul primului concediu, daca perioada pentru care optati nu difera. Daca optati pentru un an, de exemplu, se va recalcula indemnizatia si veti primi valoarea incadrata in plafonul legal - minim 600 de lei, maxim 3400 pentru concediu de pana la un an / trei ani si maxim 1200 pentru concediul de pana la doi ani.

Angajatorul nu va poate refuza cererea de a intra in al doilea concediu, nu are acest drept. Concedierea poate avea loc pe parcursul concediului sau mai devreme de 6 luni de la revenirea in unitate daca intervin reorganizarea judiciara, falimentul sau dizolvarea. Altfel, legal, nu va poate concedia in acest timp.

Art. 8 - HG 52/2011 modificata prin HG 57/2012

(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanta de urgenta.
Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
(2) in situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta
(3) In cazul prevazut la alin. (1), daca cele 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta sunt constituite si din perioade in care persoana a realizat venituri supuse impozitului, atunci indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate in aceasta perioada, inclusiv pe baza celor realizate in perioadele prevazute la art. 2 alin. (5) si (6) din ordonanta de urgenta.
(4) In situatia prevazuta la alin. (3), daca din calcul rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, atunci se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita anterior, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(5) In situatiile prevazute la alin. (1) si (3), dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului sau, dupa caz, la stimulentul de insertie, pentru copilul anterior, inceteaza la data acordarii noului drept.
(6) in situatia in care unul dintre parinti se afla in concediul de maternitate prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul pentru cresterea copilului si indemnizatiile lunare prevazute la art. 2 alin. (1)-(3) din ordonanta de urgenta se pot acorda doar dupa terminarea concediului de maternitate si nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului.
(7) In situatia in care persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, si naste un alt/alti copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, suma prevazuta la art. 9 alin. (6) din ordonanta de urgenta nu se acorda.
(8) In situatia prevazuta la alin. (7), la terminarea perioadei de acordare a drepturilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare pentru copilul nascut dupa data de 1 ianuarie 2011 sau, dupa caz, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, survenite dupa aceasta data, persoana indreptatita opteaza pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
(9) In situatia prevazuta la alin. (8) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului aplicand corespunzator dispozitiile alin. (2)?(4).

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu George Andreescu alexei delimart Viviana Serni Radu Anton adriana iancu