ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Optare pentru concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Daca am optat initial pentru concediu crestere copil pentru un an, si acum vreau sa stau 2 ani , este posibil ?

Adaugata in: Concedii
Alin Manea
 User  Alin Manea
a intrebat la 10 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alin Manea
 User Alin Manea
a raspuns la intrebare la 02 Iun. 2012
Buna ziua,
Daca am optat initial pentru concediu crestere copil pentru un an, si acum vreau sa stau 2 ani , este posibil ? Daca ar fi un caz medical ?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Mai. 2012
Este important de avut in vedere ca acest concediu fara plata se acorda dupa cea de-a 3-a nastere sau dupa primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin.2. Vedeti OUG 111/2010

Art. 8
2 Beneficiaz?? de acelea??i drepturi ??i una dintre persoanele care a adoptat copilul, c??reia i s-a ??ncredin??at copilul ??n vederea adop??iei sau care are copilul ??n plasament ori ??n plasament ??n regim de urgen????, cu excep??ia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii s??i, precum ??i persoana care a fost numit?? tutore.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Mai. 2012
In primul rand faceti solicitare de reluare a activitatii inainte de implinirea varstei de un an de catre copil ca sa beneficiati de stimulentul de insertie si apoi cu acordul angajatorului puteti cere concediu fara plata pentru interese personale. Dreptul de concediu fara plata de un an de zile, se poate acorda numai dupa implinirea varstei de 2 ani de catre copil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ALIN MANEA la 11 Mai. 2012
Concediul pentru crestere copil fara plata indemnizatiei se acorda numai in conditiile Ordonantei 111/2010 actualizata:

Art. 6
1 Dup?? ??mplinirea de c??tre copil a v??rstei de un an, cu excep??ia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cre??terea copilului ??i indemniza??ia lunar?? prev??zute la art. 2 alin. 1 lit. a au dreptul la concediu f??r?? plat?? pentru cre??terea copilului p??n?? la v??rsta de 2 ani.
2 Cererea pentru acordarea concediului f??r?? plata indemniza??iei pentru cre??terea copilului se depune ??i se ??nregistreaz?? la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de na??tere al copilului.

Art. 10
1 Persoanele care ??ndeplinesc condi??iile prev??zute la art. 2 au dreptul la concediu f??r?? plata indemniza??iei pentru cre??terea copilului dup?? primele 3 na??teri sau, dup?? caz, dup?? primele 3 situa??ii prev??zute la art. 8 alin. 2.
2 Durata concediului prev??zut la alin. 1 este de 4 luni ??i se acord?? integral, o singur?? dat??, fiec??ruia dintre p??rin??ii fire??ti ai copilului sau, dup?? caz, persoanelor prev??zute la art. 8 alin. 2, ??n perioada p??n?? la ??mplinirea de c??tre copil a v??rstei de 2 ani, respectiv a v??rstei de 3 ani, ??n cazul copilului cu handicap.
3 Cererea pentru acordarea concediului f??r?? plata indemniza??iei pentru cre??terea copilului se depune ??i se ??nregistreaz?? la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de na??tere al copilului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Alin Manea
 User Alin Manea
a raspuns la intrebare la 10 Mai. 2012
nici macar concediu fara plata ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Mai. 2012

Articolul 2 din OUG 111 DIN 2010

1 ??ncepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
7 Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. 1 se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024