ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

plata concediului postnatal de 42 de zile


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Am nascut pe 20 ianuarie si, potrivit legii, pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, desi singurul meu venit, impozabil, este indemnizatia de consilier local. La depunerea cererii de solicitare a acestui drept, cei de la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala Olt mi-au spus ca este obligatoriu sa-mi iau cele 42 de zile de concediu medical postnatal, indemnizatia fiindu-mi acordata cu data de 3 martie, chiar daca contabilul primariei a refuzat sa-mi inregistreze concediul dat de catre medicul de familie, motivand ca nu-i permite softul sa bifeze acordarea concediului si, dupa parerea sa, nu pot beneficia deoarece nu mi se plateste decat contributia de 5,5% la sanatate, nu si cea de concediu. Cei de la Casa de Asigurari de Sanatate Olt, care ar fi trebuit sa-mi elibereze o adeverinta din care sa rezulte ca nu am beneficiat de concediu platit, astfel indemnizatia de crestere putand sa-mi fie acordata de la data nasterii, au refuzat pe motiv ca am dreptul la acest concediu, primaria virand asigurarea nu nominal, ci global, impreuna cu restul angajatilor institutiei. In atare conditii, as dori sa stiu daca primaria ar trebui sa-mi plateasca sau nu cele 42 de zile de concediu, din moment ce AJPIS Olt si CAS sustin acest lucru sau ar trebui sa contest decizia acordarii indemnizatiei pentru a mi se lua in calcul si perioada respectiva? Multumesc

Mirela Ogea
 User  Mirela Ogea
a intrebat la 07 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului MIRELA OGEA la 09 Mai. 2014
Dvs vorbiti de doua concedii diferite. Cel pentru crestere copil este reglementat de OUG 111/2010, iar cel pentru sarcina si lauzie de OUG 158/2005.

Intr-adevar, legal angajatorul, in cazul de fata Primaria, ar trebui sa plateasca 0,85% pentru concedii si indemnizatii medicale. Ordonanta prevede acest lucru, pentru functiile elective din institutiile publice administrative. De la Casa de Sanatate puteti afla daca s-a platit sau nu aceasta contributie, ei va pot elibera o adeverinta in acest sens cu care sa mergeti la angajator. Sau intrebati persoana care se ocupa de plata taxelor in cadrul Primariei, daca exista un economist sau expert in domeniul fiscal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirela Ogea
 User Mirela Ogea
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mai. 2014
Stimata doamna,
Multumesc pentru raspuns, insa tocmai aceasta este dilema: contabilul nu stie daca plateste contributia de 0,85%. Pe fluturas apare numai cea de 5,5%, insa cei de la CAS sustin ca primariile ar vira si pentru consilierii locali contributia pentru concedii medicale odata cu restul angajatilor, invocand prevederile OUG 158 2005. Nu exista nicio posibilitate de a afla acest lucru? De la Finante, Trezorerie, ar trebui sa se specifice numarul de angajati pentru care plateste unitatea respectiva contributia. Sau poate mai exista cazuri de consiliere mamici care au intrat in concediu crestere, iar in reteaua de abonati ai site-ului dvs. sunt contabili care au intalnit aceasta situatie. La Olt nu este decat un barbat in concediu crestere. Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Mai. 2014
Daca angajatorul a platit contributia pentru concedii medicale de 0,85% atunci da, aveti dreptul la acest concediu, fiind asigurata pentru concedii si indemnizatii medicale conform OUG 158/2005. Altfel, daca vi se plateste intr-adevar doar 5,5%, contributia individuala obligatorie, atunci nu aveti dreptul a concedii medicale, putand astfel intra direct in crestere copil. Ceea ce inseamna ca angajatorul ar trebui sa depuna niste declaratii rectificative daca a declarat gresit acest contribitii.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024