ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot beneficia de concediu crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca am lucrate in tara 3 ani si plec sa lucrez legal in Danemarca 9 luni,unde beneficiez de Concediul crestere copil si de indemnizatie? Conditia este sa am ultimele 12 luni platite la asigurari nu?

Elena-carmen Mocanu
 User  Elena-carmen Mocanu
a intrebat la 11 Oct. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Oct. 2015
Ordinul Nr.1474 din 06.05.2011 Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Situatie:
O persoana care a realizat o perioada din cele douasprezece luni anterioare datei nasterii copilului activitati profesionale in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, iar in ultima perioada dinaintea nasterii copilului a desfasurat activitati profesionale in Romania poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania?

Solutie:
Daca persoana a realizat activitati profesionale in Romania pe perioada dinaintea datei nasterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislatiei romane in vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre UE, SEE sau Elvetia, aplicand prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 si ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfasurate in alt stat membru se totalizeaza si se adauga celor realizate in Romania, in masura in care acest lucru este necesar, in vederea deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre este posibila daca persoanele care au realizat activitati profesionale in alte state membre se supun legislatiei din Romania la data nasterii copilului.

Pentru concediul si indemnizatia de crestere a copilului se iau in calcul perioadele lucrate in strainatate numai in cazul in care in ultima perioada dinaintea nasterii copilului ai desfasurat activitati profesionale in Romania. In caz contrar (daca in toate cele 12 luni ai realizat venituri in strainatate) vei avea dreptul de prestatiile sociale acordate de statul in care ai lucrat, insa numai daca statul respectiv face parte dintre cele care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024