ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Prelungire detasare in timpul concediului medical


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Am un salariat detasat la institutia nostra pana pe data de 29.05.2014. Incepand cu 08.05.2014 este in concediu medical pentru o perioada de cateva luni.
La data expirarii detasarii pot sa prelungesc detasarea pentru o perioada de 3 luni, chiar daca salariatul este in concediu medical, sau trebuie sa revina la unitatea care l-a detasat?
Multumesc!

Stefania Calin
 User  Stefania Calin
a intrebat la 09 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

15 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Stefania Calin
 User Stefania Calin
a raspuns la intrebare la 30 Iun. 2014
Buna ziua! Revin putin asupra discutiei lansate in 09.Mai.2014. Vreau sa va informez ca am fost la ITM sa le cer si celor de acolo o parere cu privire la aceasta situatie si m-au indrumat sa incetez detasarea in baza cerificatului medical, tocmai din prisma faptului ca nu se pot suprapune doua suspendarii si nici firma la care s-a dispus detasarea nu are ce sa suspende atata timp cat nu exista un contract intre ea si salariatul detasat. Asa ca am facut asa cum mi-au sugerat cei de la ITM si doamna Ioana Popa. Multumesc frumos pentru raspunsurile dumneavoastra!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 14 Mai. 2014
Un raspuns concret la intrebarea dvs. este ca detasarea inceteaza la data la care expira chiar daca salariatul se va afla in concediu medical la acea data.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Mai. 2014
Si mai mult, la care dosar de personal va atasa angajatorul la care s-a facut detarea certificatul medical, cat timp nu detine un astfel de dosar pentru salariatul in discutie?!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Mai. 2014
Drepturile salariale sunt una, concediile sunt altceva. CO este drept in natura, nu drept salariat. Incercati sa ganditi putin logic si sa ne explicati ce anume suspenda angajatorul unde este detasat salariatul, cand acesta intra in medical, si cum se va suprapune o suspendare pe baza medicalului cu suspendare pe baza detasarii?! Nu este rationamentul meu, unicat, ci al mai multor specialisti. Si pe baza actelor normative pe care vi le-am redat deja. Din pacate observ ca sunteti destul de decisa sa ma contracarati si sa dovediti ca gresesc, chiar si atunci cand nu este cazul. V-as lansa rugamintea sa va opriti, din respect pentru utilizatiorii care si-au exprimat deja aceasta asteptare fata de dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Mai. 2014
Doamna si drepturile salariale si de concediu si etc pe perioada detasarii se acorda de angbajatorul la care saklariatul presteaza munca fara a fi semnat un contract de munca, numai in baza deciziei de detasasre.Chiar ca nu pot intra in rationamentul dvs,.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Mai. 2014
Suspendarea nu o poate face angajatorul unde este detasat pentru ca acesta nu are ce sa suspenda, inca o data repet. Nu exista raport de munca intre cei doi, deci nu exista relatie angajat - angajator. El este detasat in unitate si nu salariat. Nu poate opera suspendari in Revisal, deci un concediu fara plata de exeplu, sau o suspendare pentru absentare nemotivata se va face de catre angajatorul de drept. Nu conteaza cine plateste contributia la sanatate, cred ca aici putem fi de acord. Este ca si cum ati spune ca un angajator nou nu poate plati un concediu medical al proaspatului salariat pentru ca s-a platit contribuite de catre agentia de somaj. Facand o paralela doar.

Luati-o logic daca vreti, sistematic:
1. Detasarea este suspendare a CIM pe baza unei decizii dispuse de angajator pe o perioada limitata prin care se modifica locul muncii.
2. Concediul medical este suspendare de drept a CIM
3. CIM poate fi suspendat pe un singur temei, si nu pe doua temeiuri simultan.
4. In cazul relatiei de detasare, exista un singur CIM, cel de la care se dispune detasarea.

In concluzie, angajatorul al doilea nu prea are ce sa suspende, nu exista un CIM intre cei doi. Asa se procedeaza. Dvs. ati mers destul de multa vreme pe varianta incheierii unui CIM intre detasat si unitatea terta unde este detasat. Privind din acest unghi, daca intre cei doi ar exista CIM, atunci da, s-ar putea pune problema existentei unui raport de munca intre cei doi. De ce credeti ca angajatorul la care s-a dispus detasarea a transmis informatia catre cel care a detasat? Nu este doar o cale de a comunica eficient cu privire la salariat, ci de a face lucrurile corect. Angajatorul este cel in masura sa se ocupe de aceasta suspendare, indiferent cine e platit sau nu contributia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Mai. 2014
Doamna Popa I
Va intreb si eu cine plateste contributia de asigurari de indemnizatii concedii medicale in cazul unui salariat detasat si nu numai si celelalte contributIi?
Angajatorul pentru care o persoana detasata presteaza activitatea este tot angajator.
Pana acum nu am mai intalnit o astfel de abordare.Si asa cum spuneam salariatul cat este detasat poate sa lipseasca si nemotivat tot cauza de suspendare este .Cine il ponteaza nemotivat angajatorul de baza sau cel la care se prezinta sau nu la munca?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Mai. 2014
Inca un element important, dna Ganea. Concediul medical, in cazul unui salariat cu CIM, este platit de catre angajatorul sau. Unitatea unde este el detasat nu are rolul de angajator al acestui salariat, tocmai din pricina lipsei unui CIM intre cele doua parti. Relatia angajat - angajator rezulta tocmai din semnarea unui astfel de document, si nu dintr-o decizie de detasare, pe care de altfel o dispune tot angajatorul lui de drept unde are contract. Ca atare nu vad cum ar avea dreptul acest angajator sa plateasca indemnizatie medicala cat timp nu el este angajatorul. Prin detasare se modifica doar locul muncii, atat. Conform contractului angajatorul ramane acelasi si el este cel care dispune modificarea acestui element.

ART. 36
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai t?rziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate ?n sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite ?n continuare asiguraţi, au dreptul, ?n condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada ?n care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul Rom?niei, la concedii medic ale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, dacă:
A. desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă sau ?n baza raportului de serviciu [...]

Salariatul detasata nu presteaza activitate in baza unui CIM la angajatorul unde a fost detasat, ci in baza unei decizii de detasare. Un alt detaliu esential pentru plata indemnizatiei medicale si cine o face.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Stefania Calin la 13 Mai. 2014
Da, puteti dispune incetarea detasii incepand cu prima zi de medical, iar dupa ce finalizeaza medicalul dispuneti o noua detasare, daca doriti sa prelungiti perioada in discutie si va fi nevoie, avand grija si la aspectul referitor la acordul sau, in functie de perioadele dispuse.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Mai. 2014
Rectificare: se vor suprapune doua tipuri de suspendari si nu de concedii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 13 Mai. 2014
Pe ce criterii poate aplica angajatorul la care s-a facut suspendarea o suspendare, fie ea si de drept?! Incercati sa nu mai dezinformati utilizatorii, va rog, si sper sa ma fac auzita de aceasta data.

Concediul medical este o suspendare de drept a CIM, iar salariatul detasat detine UN SINGUR CIM, incheiat cu unitatea care l-a detasta. Va rog sa clarificati cum se pot suprapune doua perioade suspendare, pe acelasi contract de munca. Este posibila incetarea detasarii in Revisal pe perioada detasarii chiar daca dvs nu sunteti de acord cu aceasta varianta. La angajatorul de unde a fost detasat se vor suprapune doua tipuri de concedii.

In afara tarii, desi noi o numim detasare, ea este echivalentul delegarii asa cum o definim noi in Codul muncii. In alte tari nu exista conceptul de detasare, asa cum il intelegem noi, si cu atat mai mult la nivelul Europei. Faceti putin distinctie intre termeni si aveti grija la cum trebuie aplicate procedurile ca sa nu fie probleme la eventuale controale. Concediul medical se declara de catre angajatorul care il primeste. Pentru ce document apare suspendarea de drept la angajatorul la care s-a dispus detasarea, ce suspenda el de drept?! Neavand contract de munca incheiat cu salariatul pe care il are in detasare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Mai. 2014
Detasarea se poate face si pentru lucru in alta tara.Salariatii pot fi si spitalizati cat timp sunt detasati.Personal nu cred ca este posibil sa le inceteze detasarea cand intra in concediu medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Stefania Calin la 09 Mai. 2014
Certificatul medical se prezinta angajatorului la care presteaza activitatea ca detasat atat timp cat locul de munca potrivit deciziei de detasare este la acesta.In conditiile in care este necesara prezenta salariatului la angajatorul la care l-ati detasat va ramane la acesta pana expira perioada detasarii sau oricand puiteti reveni asupra deciziei si incetati detasarea.Concediul medical nu se opereaza in REVISAL .Angajatorul de baza nu are cunostinte despre activitatea salariatului detadat sa mai ia decizii..Salariatul poate sa absenteze si nemotivat, poate sa se imbolnaveasca cat este detasat. Acesta se subordoneaza implicit angajatorului la care presteaza munca,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Stefania Calin
 User Stefania Calin
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Mai. 2014
Multumesc pentru raspuns! Dar mai am o nelamurire. Cand pot face incetarea detasarii? Momentan nu am certificatul medical.Am fost anuntati ca este in spital. In momentul in care voi primii certificatul medical (peste cateva zile probabil), pot sa dispun incetarea detasarii incepand cu prima zi de concediu medical?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Mai. 2014
Daca salariatul a intrat in concediu medical atunci detasarea inceteaza, in mod obligatoriu, Altfel aveti doua perioade de suspendare care se suprapun si nu este legal acest lucru. Operati in Revisal incetarea detasarii mai devreme, pe baza unei decizii intocmite ca urmare a intrarii in concediul medical. Dupa finalizarea acestuia puteti dispune o noua perioada de detasare, in conditiile legii, pe care va trebui sa o operati in Revisal in termenul prevazut, respectiv anterior inceperii ei efective.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu Viviana Serni Gratiela Petrescu G Stancu Marius Ion Ioana Popa