ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Procedura trimitere salariati in concediu fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Societatea doreste sa trimita cativa salariati in concedii fara plata. Care este procedura legala si pasii care trebuie urmati? Va multumesc anticipat.


Adaugata in: Concedii
Mihaela Calin Grosea
 User  Mihaela Calin Grosea
a intrebat la 30 Iul. 2013
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mihaela Calin Grosea la 01 Aug. 2013
Nu, nu aveti voie legala sa faceti o astfel de suspedare fara sa fie ceruta de salariat. Altfel va poate actiona in judecata si va castiga. Fie desfiintati posturi daca chiar nu le mai puteti sustine, caz in care oamenii pot intra in somaj, fie recurgeti la masura intreruperii temporarea a activitatii pentru salariati cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza pe toata durata suspendarii. Temeiul suspendarii pentru intrerupere / reducere temporara a activitatii il reprezinta art. 52 (1) litera c) din Codul muncii republicat.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
.................
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
.................
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Suspendarea se face in baza unei decizii si se opereaza in Revisal in 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Aceasta daca decideti sa recurgeti la aceasta masura.

In cazul in care recurgeti la destiintari de posturi va trebui sa acordati salariatilor preavizul minim de 20 de zile lucratoare legal, iar dupa finalizarea lui, daca indeplinesc conditiile stagiului minim de cotizare, ei pot intra in somaj la cerere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Calin Grosea
 User Mihaela Calin Grosea
a raspuns la intrebare la 30 Iul. 2013
Nici daca societatea nu are posibilitatea platii salariilor? daca se face o justificare economica nu putem trimite salariatii in cfp pana in oct-nov, din motive financiare?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Iul. 2013
Nu este legal sa trimita unitatea salariatii in CFP. Acest tip de concediu se acorda la cererea salariatului si nu unilateral sau prin fortarea lui. Daca angajatul nu solicita acordarea acestui concediu nu il puteti forta, altfel riscati sa va actioneze in instanta si va avea castig de cauza.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2021
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cand se poate depune dosarul de pnsie la limita de varsta daca acea persoana se afla in...[citeste mai mult]
Publicat la data 18 Oct. 2021 2 raspunsuri