ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Recuperare indemnizatii concedii medicale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am avut un salariat caruia i-am platit concedii medicale peste cele 90 de zile fara avizul medicului expert , mai precis pentru o parte din luna noiembrie 2012, decembrie 2012 si ianuarie 2013. Am constatat ca am platit peste cele 90 zile dupa ce am platit luna ianuarie 2013. Am avut o discutie cu salariatul respectiv referitor la recuperarea sumelor platite incorect si a refuzat sa depuna sumele respective si nu doreste sa le restituie nici esalonat.

In plus am aflat pe 7 martie ca si-a depus dosar de pensie la limita de varsta in data de 01.11.2012 si i s-a emis decizia de pensionare cu aceasta data in data de 19.02.2013, lucru pe care nu ni l-a comunicat dumenlui ci l-am aflat in urma unei informari trimisa de Casa de Pensii cu privire la acest lucru.

Am uitat sa va precize faptul ca salariatul res[pectiv este cadru didactic si daca pe parcursul anului scolar indeplineste conditiile pentru pensionarea la limita de varsta , salariatul ramane in activitate pana la sfarsitul anului scolar,adica in cazul nostru pana la 31.08.2013 daca nu solicita altfel. Daca doreste pensionarea pe parcursul anului scolar face o cerere ce se va discuta in Consiliul de Administratie al scolii urmand a se emite o decizie de incetarea a contractului de munca incepand cu data solicitarii. Salariatul nostru a facut cererea cu data de 26.02.2013, a depus-o in 18.02.2013 si i s-a emis decizia in data de 19.02.2013.

Cum procedam in aceasta situatie pentru recuperarea sumelor platite salariatului dupa data de 01.11.2012 (indemnizatii concedii medicale mentionate la paragraful 1, indemizatie de concediu de odihna in vacanta de iarna, concediu acordat avand in vedere ca am considerat ca salariatul va desfasura activitatea in institutie pana la sfarsitul anului scolar).

Adaugata in: Concedii
Florina Ivan
 User  Florina Ivan
a intrebat la 12 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florina Ivan
 User Florina Ivan
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Mar. 2013
Multumesc pt.raspuns. I-am trimis prin curier rapid acum 2 zile o instiintare cu privire la faptul ca a primit sume necuvenite si ca are obligatia sa le restituie in conformitate cu Legea 53 . De asemenea, in aceeasi adresa l-am invitat la o intalnire in care sa stabilim modul de recuperare al acestor sume. Problema care o avem este ca fostul nostru salariat nu se va prezenta personal ci va trimite cu siguranta partenerul de viata care este o persoana cu care nu se poate discuta. Oricum noi am precizat in adresa trimisa ca salariatul trebuie sa se prezinte. Si mai mult, nici acum cand il bombardam cu scrisori , fostul salariat nu ne-a informat ca are decizie de pensionare cu 01.11.2012. Dar nici noi nu i-am adus la cunostinta acest lucru. Vom vedea la discutiile la care a fost invitat cum se va comporta dupa care vom marja pe faptul ca a incalcat prevederile Contractului Colectiv de Munca, a Statutului Cadrului Didactic si a legii educatiei.
Multumim inca odata pentru raspuns .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mar. 2013
Daca a indeplinit conditiile de pensionare pentru limita de varsta contractul de munca al salraitului in cauza ar fi trebuit sa inceteze de drept la data indeplinirii acestor conditii., iar daca aceasta data a fost 01.11.2012 atunci de la aceata data ar fi trebuit ca CIM sa inceteze de drept. Ca sa poata ramane in activitate dupa pensionarea pentru limita de varsta ar trebui incheiat un contract de munca nou. Altfel nu este legala continuarea raportului de munca.

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;

Conform Codului muncii republicat, angajatul care a primit sume necuvenite din partea angajatorului, este obligat sa restituie aceste sume.

Daca nu reusiti pe cale amiabila puteti apela la instanta, insa va sugerez sa aveti si o discutie prealabila cu el.

Art. 256
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024