ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se poate lua paternal daca am avut CFS inainte?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

avem un angajat, barbat, care vrea sa isi ia paternal. El a avut 2 luni de CFS la noi si in paralel detine si o firma si i s-a spus ca din cauza CFS-ului nu va putea beneficia de paternal. Ne puteti spune mai clar conditiile de acordare a paternalului? Mama obligatoriu trebuie sa isi ia cele 43 de zile postnatal?

Multumesc frumos.

Oana Sas
 User  Oana Sas
a intrebat la 02 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2014
Concediul paternal este cel acordat in baza legii 210/1999, acordat in primele 8 saptamani de la nastere si a carui durata este de 5 zile lucratoare si poate fi prelungit cu inca 10 zile daca exista un certificat de absolvire a unui curs de puericultura. Nu este conditionat de perioada lucrata anterior nasterii.

Mama este oblgiata sa efectueze minim 42 de zile concediu de lauzie, atat timp cat are minim o luna stagiu de cotizare in ultimele 12 luni anterioare, timp in care sa i se fi platit contributia de 0,85% pentru concedii medicale.

Daca prin concediul paternal intelegeti de fapt concediu crestere copil, concediu de care poate beneficia oricare dintre parintii firesti fara a fi denumit maternal sau paternal in functie de cine opteaza pentru el, atunci da, lunile de CFP efectuate in decursul celor 12 luni anterioare nasterii copilului ii anuleaza acest drept si nu poate primi nici indemnizatie. Ceea ce inseamna ca nici prevederea conform careia al doilea parinte ar trebui sa efectueze minim o luna din durata concediului solicitat de celalalt nu se va aplica. Doar in cazul in care cele doua luni de CFP sunt acordate pentru urmarea unor studii sau cursuri de formate initiate sau aprobate de angajator, atunci ele pot fi luate in calcul, sau daca ar fi fost vorba de CFP pentru crestere copil. Altfel nu.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024