ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


sporuri permanente


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A



La art.150 din codul muncii republicat
1 Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Intrebare;
Sporul de weekend poate fi considerat spor permanent si poate intra in baza de calcul pentru indemnizatia de concediu de odihna?
Multumesc

Adaugata in: Concedii
Georgeta Ganea
 User  Georgeta Ganea
a intrebat la 27 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

11 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionel Slujitoru
 User Ionel Slujitoru
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Ian. 2022
Buna seara Va rog frumos daca puteti sa ma lamuriti si pe mine cu un calcul al indemnizatie CO pe 23 zile neefectuate in 2021,pensionat pe 21/12/2021 : salariu orar 3543lei (orele lucrate in fiecare luna) plus sporurile permanente care au fost platite in toti anii cat am fost angajat,acestea au fost platite in fiecare luna.La venituri mai aveam,.:ore suplimentare,ore noapte,prime , pe care nu le-am pus pentru ca nu au fost permanente,.Eu asi vrea sa stiu ,.daca se poate ,.un calcul cu aceste sume pentru ca sunt cele care se introduc in calcul exact dupa lege art,.150 alin.1 si 2.De fapt ,.cum sa calculeaza ,.media zilnica a indemn. Co pe cele 3 luni anterioare pensionarii pe 21/12/2021 . Intr-o luna luna a-11-a intervenind si 10 zile CM covid 19.Daca cumva cele 10 zile CM, din luna a-11-a se scot din calcul,si se calculeaza numai cu cele 11 zile lucrate,.rezultand suma zilelor lucrate pe cele 3 luni astfel ( 22 21 11)=54 zile lucrate in cele 3 luni anterioare si ar fi:(5722 5592 3495)/(22 21 11 lucrate fara cele 10 zile CM?? aici este neclaritatea, cu intercalarea celor 10 zile CM in luna a-11-a daca poate cineva sa ma lamureasca?! Va multumesc frumos,.Cu respect,.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 30 Iul. 2013
In plus mai vin cu o precizare,REVISAL a inlocuit carnetul de munca.Dupa cum sigur cunoasteti in carnetul de munca se treceau doar elementele de negociere a CIM. Niciodata in carnetul de munca nu se consemna sporul de WK cu toate ca acesta se acorda conform codului muncii nou martie 2003,.Asa si in REVISAL se trec acele elemtente din contract care fac obiectul negocierii individuale respectiv salarioul de baza si sporurile permanente .
Un spor de WK este colectiv se acorda pentru toti salariatii care lucreaza in WK in acelasi procent.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Iul. 2013
Doamna Popa I,
Nu pot decat sa regret ca toate incercarile mele de a va semnala implicatiile care decurg din abordarea eronata a negocierii acestui drept , au esuat .Chiar daca un salariat lucreaza toate WK -urile din toate lunile anului ceea ce nu este posibil si nu este nici moral, social va spun ca in raport cu nr. de zile lucratoare din luna nr zilelor de WK pot fi la jumatate poate cel mult 11 si cel putin 8 in cadrul unei luni acestea .Acest spor nu se aplica la salariul de baza se calculeaza in functie de nr de zile de WK lucrate.
In orice contract colerctiv de munca se nergociaza acele sporuri cu caracter permanent cum ar fi dupa caz spor vechime, spor antena, spor conditii vatamastoarte, spor periculozitate, spor fidelitate, spor mobilitate, spor confidentialitate etc. si sporuri ocazionale cum sunt spor de noate, de ore suplimentare , de wk-end si alte dreturi acordate ocazional salariatilor cum ar fi bonusuri, prime de vacanta , prime trimestriale, anuale, lunare etc.
Sporile permanente au fost definite in Legea 49 din 1992 si care au o importanta deosebita in calcvulul pensiilor

Art. 127 din HG 257 DIN 2011

(1) Sporurile cu caracter permanent care se pot valorifica la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevazute in anexa nr. 15.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 29 Iul. 2013
Si v-as recomanda sa aveti in vedere urmatorul aspect, juridic de altfel: NU EXISTA ACT NORMATIV IN ROMANIA CARE SA DEFINEASCA SPORUL PERMANENT, asa cum il definiti dvs. Codul muncii face referire la sporurile din contract atunci cand stabileste formula de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna. Orice spor poate sa apara in contractul de munca, asa cum pot fi acordate doar in baza actelor normative sau a CCM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 29 Iul. 2013
In plus, se poate foarte bine ca salariatul sa lucreze numai in weekend, avand un CIM cu timp partial de exemplu, Exista astfel de contracte, in practica. Caz in care sporul capata caracater permanent si se poate foarte usor raporta la salariul de incadrare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 29 Iul. 2013
Exista si situatii, in plan practic, in care sporul este acordat in suma fixa, sau in care se stabileste ca acest spor se calculeaza la salariul de incadrare. Nu este obligatoriu sa fie calculat la salariul corespunzator orelor lucrate. Angajatorul poate decide in oricare din directii.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Legea nu prevede cum si in ce cuantum se stabileste sporul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 29 Iul. 2013
Sporul de weekend se raporteaza la salariul de baza, nu la cel net. Chiar daca este salariul corespunzator zilelor lucrate. Plus ca modalitatea de acordare a acestui spor se stabileste la nivelul angajatorului, al unitatii, si nu este impusa de lege. Poate fi raporatata si la salariul lunar.

Daca acest spor apare in CIM atunci el intra in calculul indemnizatiei, asa cum prevede legea. Din pacate prevederile legale, si va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, le ocoliti in unele intervenii:

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Sporul de weekend este unul din sporul care se stabileste in CIM, acolo unde nu exista CCM. Nu este o opinie singurala, daca ar fi asa atunci v-as intelege critica la adresa mea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Iul. 2013
Oare de ce ar intra in indemnizatia de concediu sporul de WK, pentru ca dupa cum bine stim concediu de odihna se acorda doar pentru zilele lucratoare din luna.
In plus atrag inca odata atentia ca sopul de WK nu se raporteraza la salariul de baza se calculeaza pentru zilele lucrate care sunt in WK.
Mergand pe exemplul dvs.
Luam un exemplu aleatoriu Luna Decembrie cu 20 zile lucratoare
Salariarul lucreaza 7 zile in WK in aceasta luna si sporul pentru aceste zile este de 10%
1500/20=75 lei pe zi
Sporul WK pentru cele 7 zile lucrate este 75*10%*7=53 de lei.Dvs v-a rezutat 150 lei pe luna
Este o mare diferenta in abordarea acestui spor.Vedeti si dvs ce diferenta mare este.Va rog foarte mult sa va reconsiderati pozitia in calitate de expert RU cand abordati aceasta problematica.Nu am posibilitatea sa contabilizez nr interventiilor mele pentru lamurirea acestui aspect in primul rand pentru beneficiarii serviciului acestui forum in care au incredere.
Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Mai. 2012
Se calculeaza la fel ca in cazul oricarui alt spor prevazut in contractul de munca.

Exemplu:
Salariu de incadrare: 1500
Spor de week-end stabilit la 10% prin CIM

Venituri:
Decembrie 2011 ??? 1.650 lei
Ianuarie 2012 ??? 1.650 lei
Februarie 2012 ??? 1.650 lei
Total 4.950 lei

Zile lucratoare :
Decembrie 2011 ??? 20
Ianuarie 2012 ??? 21
Februarie 2012 ??? 21
Total 62

Calcululul indemnizatiei: 4.950 lei : 62 zile lucratoare x 10 zile lucratoare concediu de odihna = 798 lei
Salariu cuvenit pentru aceasta perioada salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent: 1.650 lei : 22 zile x 10 zile lucratoare concediu odihna = 750 lei

Salariatul va primi o indemnizatie de concediu de 798 lei.

Venit realizat in luna martie 2012:
10 zile lucratoare CO = 798 lei
12 zile lucrate = 900 lei 1650 lei : 22 zile x 12 zile
Total = 1.698 lei
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Apr. 2012
Cred ca un exemplu de calcul m-ar lamuri mai bine mai ales cand este considerat spor permanent
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2012
Da, sporurile de week-end pot avea caracter permanent atunci cand munca de week-end este desfasurata cu regularitate, in special in unitatile in care activitatea este continua, 7 zile din 7 - asa cum sunt unitatile alimentatie publica tip supermarket. Caz in care se ia in considerare impreuna cu toate celelalte sporuri. Daca salariatul lucreaza, spre exemplu, un week-end in interval de 2 luni, un alt week-end la alte 3 luni, atunci este spor acordat ocazional si nu se ia in calcul ca spor permanent.

Alte intrebari despre Concedii