ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Tatal in CIC. cum isi poate mastra mama jobul pentru 2 ani?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, cum pot sa-mi pastrez locul de munca pentru 2 ani dupa ce nasc daca sotul meu va fi cel care solicita CIC ? Vreau sa-mi pastrez jobul si sa ma intorc la munca atunci cand va face bebe 2 ani si nu gasesc o solutie. Imi e teama ca angajatorul nu va fi de acord. Ce pot face?

Multumesc anticipat.

Evamaria Evamaria
 User  Evamaria Evamaria
a intrebat la 15 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Oct. 2013
Varianta si mai simpla ar fi sa intrati dvs in CIC de pana la doi ani, si nu tatal, iar la revenirea definitiva angajatorul este obligat sa va pastreze 6 luni pe post, cu exceptia cazurilor prevazute de lege, si anume reorganizare judiciara sau faliment, cand poate dispune concedierea mai devreme de cele 6 luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Oct. 2013
Ar putea fi o solutie de avarie. Intrati in CIC imediat dupa concediul de lauzie, si reveniti la lucru dupa o perioada scurta, chiar dupa o luna puteti face acest lucru sau si mai devreme. CIC si indemnizatia dvs se vor supenda astfel, dvs va trebui insa sa anuntati institutia platitoare referitor la modificarea intervenita. Dupa revenirea dvs la lucru tatal poate intra el in CIC de la unitatea unde lucreaza. Intrati astfel sub incidenta prevederii referitoare la interdictia de concediere timp de 6 luni dupa revenirea defintiva, adica dupa ce copilul face 2 ani.

Daca nu intrati in CIC, primul an cel putin, cat timp faceti dovada prin document medical ca alaptati, angajatorul va va acorda, la cererea dvs., 2 ore de pauza zilnic in scopul alaptarii. Iar pe parcursul perioadei de alaptare nu se poate dispune concedierea.

OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca:

Art. 21
(1)Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)?e), din motive care au legătură directă cu starea sa;

Art. 2

?n sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
.......................
c) salariata gravidă este femeia care anunţă ?n scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să ?i ateste această stare;
d) salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie şi solicită angajatorului ?n scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anex?nd un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai t?rziu de 6 luni de la data la care a născut;
e) salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie, ?şi alăptează copilul şi anunţă angajatorul ?n scris cu privire la ?nceputul şi sf?rşitul prezumat al perioadei de alăptare, anex?nd documente medicale eliberate de medicul de familie ?n acest sens;

CIC oricum nu reprezinta o obligatie ci un drept si nu vad de ce v-ar concedia angajatorul daca nu optati pentru el, oricum nu exista un astfel de temei pentru concediere.

Totodata, nu puteti sta acasa 2 ani in CIC, cat timp tatal opteaza pentru acesta. Nu se poate acorda ambilor parinti in acelasi timp. Daca doriti sa stati amandoi acasa, in acelsati timp, singura solutie ar fi ca unul sa intre in CIC iar celalat in concediu fara plata pentru nevoi personale. Dar sunt doua aspecte: pe de o parte angajatorul trebuie sa accepte o perioada asa de mare de CFP, iar pe de alta concedierea poate fi dispusa pe parcursul lui, neexistant interdictii in lege.

Alte intrebari despre Concedii

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu alexei delimart Gratiela Petrescu Marius Ion Ioana Popa Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024