ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Zile concediu saptamana


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sotia mea doreste sa-si ia concediu de odihna. Este incadrata la 34 de ore pe saptamana cu jumatate de norma. O zi lucreaza, una are pauza. Lucreaza si sambata din doua in doua saptamani.
Intrebarea mea este: cate zile de concediu are dreptul angajatorul sa ii calculeze pe saptamana. 5 sau 6? In caz ca vrea sa-si ia o saptamana, angajatorul vrea sa-i ia 6 zile de concediu? Eu nu cred ca este corect. Puteti sa-mi spuneti va rog si unde as putea sa gasesc asta negru pe alb?
Va multumesc!

Adaugata in: Concedii
Gilbert Komar
 User  Gilbert Komar
a intrebat la 24 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Gilbert Komar la 26 Sep. 2012
Zilele de sambata si duminica nu se iau in calcul la stabilirea zilelor de concediu. In Codul muncii este mentionat faptul ca salariatul are dreptul la un concediu anual in zile lucratoare. Or zilele de sambata si duminica sunt stabilite de lege drept zile de repaus saptamanal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Sep. 2012
Nici nu am spus altfel. Insa in cazul programului de lucru 12 / 24 apar si alte zile libere in saptamana. (o zi lucrata, una libera este mentiunea din speta). Caz in care un salariat poate interpreta, daca nu i se explica in mod corect, ca zilele sunt concediu si nu libere legale.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gilbert Komar
 User Gilbert Komar
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Sep. 2012
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Asta am vrut sa aflu, daca zilele de repaus (sambata si duminica) se iau in calcul ca zile de concediu. Pot sa gasesc aceasta afirmatie si undeva negru pe alb, in caz ca apar discutii? Am cautat, dar din pacate nu am gasit.
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Sep. 2012
In speta este vorba de contract individual de munca cu jumatate de norma. In pontaj cand salariatul este in concediu de odihna, se trec zile de concediu de luni pana vineri, sambata si duminica se ponteaza liber.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2012
Zilele de concediu se calculeaza de regula pe luna, nu pe saptamana. Conform legii, salariatul are dreptul la un minim de 20 zile lucratoare concediu anual, acordat proportional cu activitatea efectiv lucrata. Lunar salaritul ar avea dreptul la 1.66 zile intr-un an calendaristic, fara a include si zilele libere stabilite prin lege (week-end, sarbatori legale). Asa cum spuneti si dvs nu este corecta acordarea a 5 zile pe saptmana de concediu. Zilele libere de care beneficiaza sotia dvs insa nu sunt zile de concediu ci sunt acordate in baza legii. Pentru cazul in care salariatul lucreaza program de 12 ore, acest program va fi automat urmat de 24 de ore repaus. In fiecare saptamana salariatul aunge la un total de 5 zile libere in medie, pentru programul 12 / 24 / 48. Doua din aceste zile sunt acordate consecutiv si reprezinta repausul saptamanal cuvenit oricarui salariat. Repausul se acorda de obiecti samabata si duminica, insa acolo unde nu este posibil acest lucru, el poate fi acordat in alte doua zile ale saptamanii, salaraitul beneficiind de un spor la salariu pentru zilele de weekend lucrate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Sep. 2012
Contractul de munca incheiat cu norma 12 /24/ 48 ( o zi lucrata/ o zi pauza) este contract cu norma intreaga, nu partiala. Acest tip de program nu este considerat norma partiala, ci norma intreaga distribuita inegal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2012
La 34 de ore pe saptamana ar fi mult mai mult decat jumatate de norma. Timpul de lucru la jumatate de norma de 4 ore pe zi ar insemna pe saptamana 20 de ore. Concediul de odihna se acorda in zilele lucratoare din saptamana de luni pana vineri inclusiv, sambata si duminica sunt zile de repuas saptamanal si nu se iau in calcul ca zile de concediu.
Dreptul la concediu de odihna pentru CIM cu timp partial este la fel ca la un contract cu norma intreaga. Vedeti ca nu este permis sa se lucreze suplimentar in cazul contractelor de munca incheiate cu timp partial. Nu se justifica, ar fi un nonsens.
Art. 105 din codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Alte intrebari despre Concedii