ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

zile de CO


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cineva a intrebat la cate zile de CO are dreptul daca lucreaza cu 6 ore pe zi.I s-a raspuns ceva legat de 2 luni de medical, pt. care nu are dreptul la CO.Cum vine asta?Eu am angajati care au CO stabilit prin CIM 24 zile.Daca pe parcursul anului acel om are 76 de zile CM, i se cuvin mai putin de 24 de zile de CO? De unde vine asta?

Adaugata in: Concedii
Gabriela Arghir
 User  Gabriela Arghir
a intrebat la 08 Dec. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului gabriela Arghir la 12 Dec. 2011
Codul Muncii prevede, asa cum v-am spus si anterior, acordarea CO proportional cu timpul lucrat intr-un an calendaristic, insa in baza CIM. Un eventual control va poate spune ca ati acordat salariatului un numar de CO peste numarul prevazut in CIM si in conditiile in care salariatul nu a desfasurat activitate corespunzator acestei perioade. Ei pot verifica orice fel de document privind salariatul in cauza. Practic concediul se acorda pentru o perioada efectiv lucrata, acest lucru este stipulat in Codul Muncii. CM si CFS reprezinta perioade NELUCRATE, iar in momentul in care ajungeti la un numar de CM mai mare de 2 luni, perioada la care se adauga si un CFS de 2 saptamani spre exemplu, perioada lucrata in acel an scade, la fel si numarul zilelor de CO cuvenite pentru anul respectiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 09 Dec. 2011
Cum in Codul Muncii nu este prevazut ce se intampla in caz de CM sau CFS, cu durata CO-ului, nici ITM-ul nu are vreo treaba sa intrebe ,la control ,de felul in care scadem sau nu zilele de CO,in caz de medical sau CFS.Atata vreme cat angajatul este favorizat si Statul nu este prejudicat, nu ii interseaza de astea.Este asa sau nu?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristinel Simonescu
 User Cristinel Simonescu
a raspuns userului gabriela Arghir la 09 Dec. 2011
Faceti regularizarea la sfarsitul anului calendaristic, si in acest caz ve-ti retine ca sume necuvenite diferentele in bani a CO la care salariatul nu avea dreptul. D.p.d.v. al zileleor aferente CO necuvenit nu aveti ce face.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Dec. 2011
Concediul de odihna se programeaza la inceputul anului. Ce se intampla daca un angajat si-a uzat tot CO-ul si dupa aceea vine cu mai multe zile de CM? I se retin banii pe zilele acelea de cO luate in plus? In Codul muncii nu scrie ce se intampla cu CO-ul in cazul zilelor de CM sai CFS? Daca angajatul mai are si o luna de CFS in decurs de 1 an?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Dec. 2011
Un angajat are dreptul la un numar de minim 20 de zile de CO anual, acordat proportional cu timpul lucrat efectiv pe parcursul acelui an calendaristic, asa cum prevede Codul Muncii.

Art. 145
1 Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
2 Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

In practica, CIM se incheie de regula cu un minim de 21 de zile CO anual. Aceste zile se impart anual astfel:

21 zile CO / 12 luni = 1.75 zile CO pe luna

Daca un salariat lucreaza insa 10 luni din 12 atunci va beneficia de numarul de zile corespunzator perioadei lucrate in anul respectiv, aceasta din urma fiind de 10 luni. Concediul medical reprezinta perioada nelucrata, astfel ca in conditiile in care acest concediu este de 30 de zile sau depaseste atunci se vor scadea zilele de CO aferente acestei perioade. Salariatul nu poate beneficia si de CM si de CO in acelasi timp.

In cazul dvs, un salariat ar beneficia de 24 zile CO / 12 luni = 2 zile CO pe lunar. CM de 76 de zile inseamna cel putin 2 luni de zile nelucrate in acel an, motiv pentru care salariatul nu beneficiaza de CO aferent perioadei respecive.

Sigur ca in situatiile in care salariatul are un CM in numar mic de zile, spre exemplu 10, atunci nu se vor resimiti aceste zile in claculuil CO.


Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024