ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

compensare concediu odihna la incetare CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Daca se poate sa ma lamuresca si pe mine cineva in urmatoarea problema.
Un salariat in luna septembrie 2013 a fost in concediu medical toata luna (deci cf. codului muncii cp. IV art 50 al(a) CIM este suspendat de drept. totodata acest salariat cu data de 01.10.2013 se pensioneaza si ca atare trebuie sa-i compensam in bani citeva zile de concediu de odihna. Ce fac cu declaratia 112 care imi da eroare V69 "nu exista zile lucrate in conditii de munca normale si exista sume". Acum salariatul a facut o cerere prin care isi solicita dreptul la compensarea concediului de odihna. Care este rezolvarea acestei probleme. mai pot sa-i compensez concediul de odihna tinind cont ca ,incepand cu data de 01.10.2013 nu mai este salariatul meu? Multumesc anticipat de ajutor.



Adaugata in: Drepturi salariale
Manuela Pascale
 User  Manuela Pascale
a intrebat la 31 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Manuela PASCALE la 06 Nov. 2013
Din cate am inteles o astfel de eroare apare in legatura cu contributia la somaj. Fiind suma cu titlul compensatorii, nu ar trebui calculata si retinuta aceasta compensatie. Declaratia poate fi depunsa chiar si cu aceasta atentionare.

Incercati sa discutati si cu un contabil sau expert contabil, eventual aici clubcontabilitate.manager.ro
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Manuela PASCALE la 01 Nov. 2013
Se pot acorda drepturi salariale sau de alta natura si celor care au incetat raporturile juridice cu angajatorul Calculati indemnizatia cuvenita si o veti acorda in luna octombrie.Sunt niste implicatii in sensul ca pentru aceasta suma se plateste CAS si pentru a fi valorificata la pensie ar trebui sa faca cerere de recalculare sa intre in calcul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Manuela Pascale
 User Manuela Pascale
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Oct. 2013
am inteles ca are dreptul . de fapt stiam si eu acest lucru dar problema mea este cum trec aceasta suma de compensare CO(atata timp cat are doar zile de suspendare datorita faptului ca este toata luna in concediu medical) in declaratia 112 in asa fel incat sa nu mai imi dea mesajul de eroare ca nu exista zile lucrate si exista sume.
va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Manuela PASCALE la 31 Oct. 2013
Exact la aceasta problema v-am raspuns, si anume ca salariatul are dreptul la compensarea zilelor de CO aferente lunii septembrie iar in cazul in care ii refuzati acest drept el va poate actiona in instanta pentru neacordara compensarii cuvenite. Pe baza legii europene de care v-am mentionat el va avea castig de cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Manuela Pascale
 User Manuela Pascale
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Oct. 2013
Va multumesc pentru raspuns dar nu m-am lamurit. Salariatul a fost toata luna septembrie in concediu medical deci contractul este suspendat de drept ca atare nu am putut sa-i compensez zilele de concediu de odihna deoarece in declaratia 112 mi-a aparut mesajul de eroare " Nu exista zile lucrate in conditii normale de munca si exista sume (adica banii pentru compensarea de CO). Ca atare acesti bani nu i-am platit. Salariatul totusi solicita plata acestor bani. Tin sa mentionez faptul ca luna septembrie a fost ultima luna lucrata deoarece cu 01.10.2013 s-a pensionat. Compensarea de CO se plateste conform codului muncii in ultima luna lucrata la inceatrea CIM. Ce raspuns trebuie sa-i dau salariatului in acest caz. Asta este problema mea.
va multumesc de ajutor
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 31 Oct. 2013
I se pot compensa zilele de CO ramase neefectate si corespunzatoare perioadei anterioare incetarii CIM, deci pana la data de 1.10.2013. Zilele de CM nu afecteaza durata CO, conform legislatiei Europene, Directiva CE 88/2003, art. 7, explicat prin decizie a Curtii Europene de Justitie. Ceea ce inseamna salariatul in cazua are dreptul la CO si pentru luna septembrie, chiar daca a fost in medical pe toata durata lunii.

Calculul sumei prin care sunt compensate zilele neefectuate se face conform formulei stabilite la art. 150 din Codul muncii republicat.

Art. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
(2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Nu ii puteti compenza zilele de CO pentru perioada ulterioara datei de 1.10, este normal sa apara o eroare pentru ca nemaifiind salariatul dvs nu aveti ce drept sa ii compensati pentru perioada ulterioara datei incetarii.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024