ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se platesc orele lucrate in zi libera legala din weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

In ziua de 24 ianuarie 2015, zi libera legala, o parte dintre angajati au lucrat 8 ore, insumand 48 de ore pe saptamana (de luni pana sambata).

Este corect ca pentru aceste 8 ore suplimentare sa se aplica un spor de 100% la salariul de baza pentru ca nu s-a acordat zi libera plus sporul de weekend prevazut in CCM sau trebuie cumulat si sporul de 75% pentru orele suplimentare? Adica se platesc cu 200% sau cu 275%?

Va multumesc!

Adaugata in: Drepturi salariale
Pop Anastasia
 User  Pop Anastasia
a intrebat la 26 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Caluian Cristina la 29 Ian. 2015
Daca salariatul ajunge sa lucreze intr-o saptamana 6 zile in loc de 5 cat prevede Codul muncii din start vorbim de nerespectarea legii. Apoi, munca suplimentara se stabileste la finalul lunii, cat se calculeaza salariul pe baza pontajului. Daca intr-adevar norma lunara este depasita atunci se vor compensa numarul de ore suplimentare in acord cu legea. Aici insa este vorba de suprapunerea unor zile cu caracter diferit: zi de weekend si o zi de sarnatoare nationala, dar care nu este zile libera legal, nefiind inclusa in Codul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Caluian Cristina
 User Caluian Cristina (Legal Advisor, HEINRIG IMPEX)
a raspuns la intrebare la 28 Ian. 2015
Daca orele prestate sambata sunt si ore suplimentare, atunci trebuie sa acordati si beneficiile pentru munca suplimentara. Daca munca suplimentara este prestata in zi de repaus, beneficiile pentru cele doua situatii se cumuleaza si nu se exclud una pe cealalta, desi am vazut numeroase opinii contrare pe forumuri.....
Nicio prevedere legala nu prevede ca munca prestata in zi de repaus saptamanal nu poate reprezenta munca suplimentara, iar instantele au pronuntat numeroase decizii in acest sens.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Ian. 2015
Ziua de 24 ianuarie nu este zi libera legala. Este sarbatoare legala, dar nu a fost inclusa in Codul muncii republicat, deci nu face parte din lista liberelor legale.

In cazul de fata, se compenseaza munca in weekend cu sporul de weekend stabilit la nivelul unitatii, iar alte doua zile libere consecutive din saptamana trebuiau acordate ca repasus saptamanal.

In situatia in care ziua de sarbatoare libera legala se suprapune cu o zi de weekend iar salariatul lucreaza in timpul ei se compenseaza in regimul muncii derulate in cursul repausului saptamanal.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024