ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Drepturile angajatului in cazul cumulului de functii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
In cazul in care am un salariat angajat cu contract de munca cu timp partial (2 ore/zi) iar acesta are inca un contract de munca la un alt angajator, cu 8 ore /zi, cum stabilim functia de baza? Salariatul este obligat sa dea o declaratie pe propie raspundere in vederea stabilirii functiei de baza?
Dar daca salariatul are un contract de munca cu timp partial (2ore/zi) si are deschis un PFA? Cum stabilim functia de baza?
Tichetele de masa se vor acorda doar de societatea unde are declarata functia de baza sau le va obtine din partea ambilor angajatori? (in cazul salariatului cu doi angajatori).
Cate tichete de masa va primi un angajat cu contract de munca cu timp partial (2 ore/zi - 40 ore/luna)?
Deducerile personale, se retin in cazul in care salariatul declara functia de baza acolo unde are contract de munca cu timp partial (2 ore/zi)?

Multumesc.

Adaugata in: Drepturi salariale
Rotunjeanu Raluca
 User  Rotunjeanu Raluca
a intrebat la 23 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

11 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 28 Oct. 2013
Nu stiu de unde apare aceasta analiza si acest calcul, sincer. Ele aduc un aport de venit in buzunarul salariatului intr-adevar, cu un 16% impozit platit din netul lui. Ceea ce inseamna ca daca angajatorul acorda tichete in valoarea maxima de 9,35 de lei per tichet, atunci din salariul net al angajatului se retin 31 de lei, adica impozitul pentru tichete. Este o facilitate fiscala mai mult pentru angajator fiind intr-adevar deductibile din profit. Pentru angajat este venit impozabil din salariul lui net.

Nu imi dau seama cum vedeti dvs lucrurile, dar incercati sa ramaneti in sfera subiectului discutat. Daca dvs doriti sa privati angajatii de drepturile pe care legea li le recunoaste, e alegerea dvs. Dar asta nu inseamna ca este si una corecta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Georgeta Ganea la 24 Oct. 2013
Ceea ce incerc sa transmit depaseste cu mult spatiul acestui forum pentru ca in spatele multor date pe care le furnizam celor interesati stau la baza analize economice, sociale, financiare, de impact care intra in sfera de atributii a ministerului muncii si a altor autoritati
Oricum sa dau inca un exemplu salariu mediu brut pe tara 2223 lei
Valoarea tichetelor de masa pentru o luna lucrata de 21 zile lucratoare 196 lei

Procentul tichete/ venit brut mediu : 196/ 2223*100=8,83%

In plus acel contraargument sustinut de dvs. este atacabil.Tichetele s-au dat ca o facilitate fiscala pentru angajator si care sa aduca si un aport de venit in buzunarul salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Oct. 2013
Exemplu dat cu salariul a fost unul unul ipotetic si in plus in sistemul privat se acorda salariul minim de la muncitor necalificat la director nu neaparat ca regula ceea ce nu este in regula.
Cand s-au introdus tichetele de masa reprezentasu cam 10% raportat la salariu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 24 Oct. 2013
Nu vreau sa mi-o luati in nume de rau, dar este destul de neclara exprimarea si argumentul nu ma face sa imi schimb punctul de vedere Nu vad care este locul acelui paragraf referitor la sporuri. Tichetele de masa nu intra la categoria sporuri, ci adaosuri salariale, si nu sunt contraprestatia muncii, ci un beneficiu cu regim special, fiind la latitudinea angajatorului daca le acorda sau nu. Ele nu sunt un procent aplicat salariului de incadrare ca sa le putem numi sporuri. In sistemul bugetar, singura ratiune pentru reducerea sporurilor legale la jumatate o reprezinta lipsa banilor in bugetul de stat alocati pentru salariile personalului bugetar. Iar tichetele nu se mai acorda deloc in majoritatea institutiilor bugetare.

Cat despre salariul de baza de care vorbiti dvs la inceputul raspunsului, el este cel minim legal, dar nu scrie nicaieri in legislatia muncii ca un salariat cu 2 ore pe zi nu poate avea chiar si un salariu de 800 de lei, daca firma isi permite si salariile sunt simtitor mai mari pentru un salariat cu norma intreaga. Se intampla la nivelul unor multinationale dar ale caror nume nu vreau sa le dau aici.

De altfel mai jos pe pagina regasiti o opinie similara cu a mea, asa ca am sa inchiei, dar nu inainte de a va da un contraargument referitor la motivele angajarii: printre ele se numara si tichetele de masa, este o suma care pentru multi salariati este binevenita, dat fiind nivelul minim al salariului de incadrare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Oct. 2013
Voi argumenta de ce sustin aceasta problema cu tichete.

Sa admitem ca pentru 2 ore pe zi , salariatul va negocia un salariu care se raporteaza la salariul minim brut pe tara 800 lei ceea ce ar insemna un salariu de baza de 200 lei.

Valoarea unui tichet de masa este de 9,35 lei ceea ce ar insemna pentru 21 zile lucratoare o suma egala cu 196, 35 lei.

Din cate cunosc salariul de baza trebuie sa fie semnificativ mai mare decat alte drepturi pe care le primeste un salariat. Salariatii nu se angajeaza pentru a primi tichete de masa pentru a primi in primul rand un salariu purator si de alte dreptul si in plan secundar si alte drepturi.Acest element din contract este cel mai important in negociere avand in vedere ca sta la baza stabilirii unor contrinutii.

Dupa cum se stie in sistemul bugetar s-au inclus parte din sporuri in salariu si s-a avut in vedere ca eventuale sporuri sa nu depaseasca 50% din salariu de vaza.Inclin sa cred ca sunt totusi niste principii care stau la baza stabilirii drepturilor salariale
Art. 159 din codul muncii republicat

(1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
(2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
;;
Art. 160
Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Robitu
 User Paul Robitu
a raspuns la intrebare la 24 Oct. 2013

Doamna Popa v-a dat raspunsurile:

1. Functia de baza nu se stabileste, ci se declara de catre salariat.

ART. 7 Codul fiscal legea 571/2003
(1) ?n ?nţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
3. activitate dependentă la funcţia de bază - orice activitate desfăşurată ?n baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, declarată angajatorului ca funcţie de bază de către angajat; ?n cazul ?n care activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi angajatori, angajatul este obligat să declare fiecăruia locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază ;

2. indiferent de norma de lucru, salariatii au dreptul la un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata.

3. salariatul beneficiaza de deduceri personale numai la angajatorul unde are declarata functiade baza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 24 Oct. 2013
Am mai avut aceasta discutie si din nou, nu imi place sa ma repet. Legea tichetelor de masa a fost actualizata in 2005 si mai tarziu, dupa intrarea in vigoare a actualului cod al muncii, ultima actualizare fiind facuta in 2011. Sunteti singura persoane care sustine aceasta diferentiere intre salariati pentru acordare tichetelor. Cel putin eu in domeniu nu am intalnit altele.

Discriminarea apare in momentul in care se incalca legea care prevede destul de clar ca se acorda un tichet de masa pentru o zi in care salariatul se afla in unitate si presteaza activiate, si nu pentru o zi de norma intreaga. Dvs sunteti cea care decideti ca trebuie injumatatit dreptul, nu legea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Oct. 2013
Este adevarat ca salariatii cu timp partial au aceleasi drepturi ca cei cu timp normal dar daca se aplica cuvant cu cuvant ar insemna ca nu se mai aplica nicio proportionalitate la acordarea drepturilor si atunci de ce s-ar mai incheia contracte cu timp normal daca dreprturile salariale in care intra si tichetele sunt aceleasi?In plus se introduce si o discriminare la acordarea acestui drept pentru o persoana de exemplu care incheie un CIM cu o ora pe zi si altul cu 8?

Si apoi din cate stiu daca ulterior aplicarii unor legi se adopta o alta lege in masura sa clarifice anumite aspecte se aplica cea din urma.Legea tichetelor de masa este din 1998 in timp ce Legea 53 din 2003.Prioritate in aplicare are Codul muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Oct. 2013
Vedeti si aici o explicatie pe o situatie similara cu a dvs.
http://legislatiamuncii.manager.ro/a/7234/tichete-de-masa-pentru-cim-cu-timp-partial.html
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Oct. 2013
Salariatul are dreptul la un numar de tichete egal cu zilele lucratoare din luna in care se afla in unitate si presteaza activiate. Norma de lucru nu este un criteriu de stabilire a numarului de tichete permis de legea aplicabila. Mai mult, in Codul muncii regasiti prevederea conform careia salaraitii cu timp partial au drepturi egale cu cei cu norma intreaga, ca atare vor primi acelasi numar de tichete. La fel cum nici CO nu il scurtati in functie de norma.

Alegerea functiei de baza, cand exista un cumul, nu este in caz optionala ci impusa de Codul fiscal.

Art. 11 - Norme de aplicare a legii 142/1998 actualizata
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea şi nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se consideră zile lucrate perioadele ?n care salariaţii:
a) ?şi efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor şi, respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;
b) beneficiază de zile libere plătite, ?n cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de muncă;
c) potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detaşaţi ?n afara localităţii ?n care ?şi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare sau de detaşare;
d) se află ?n concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află ?n alte situaţii stabilite de angajator ?mpreună cu organizaţiile sindicale sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.

ART. 15
Numărul de tichete utilizate de un salariat ?ntr-o lună este cel mult egal cu numărul de zile lucrătoare ?n care este prezent la lucru ?n unitate şi nu poate depăşi numărul de zile lucrate, potrivit art. 11, stabilit de angajator.

Ca atare, indiferent de norma de lucru, salariatii au dreptul la un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 23 Oct. 2013
Alegerea fuinctiei de baza este optionala.Un parametru in stabilirea acesteia ar fi venitul salarial dar nu este o obligatie in acest sens.Da , va declara in scris unde detine functia de baza deoarece va beneficia de dedudere si tichete numai de la angajatorul la care detine aceasta fuinctie.
In cazul PFA - contract de munca nu este cumul.Potyrivit art 35 din codul muncii, cumulul se refera la doua sau mai m,ulte contracte de munca.
La un CIM cu doua ore pe zi , tichetele de masa pentru a respecta prevederile de la Art. 106
. din codul muncii trebuie sa se acorde proportional cu timpul lucrat
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Alte intrebari despre Drepturi salariale