ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata salariu si concediu de odihna neefectuat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In 10.06.2013 am incheiat contract de munca de 2 ore si nu am primit salariul inscris in stat si nici c/v concediilor de odihna neefectuate. In Nota de Lichidare a fost mentionat un concediu de 5 zile efectuat in 2013, desi nu exista cerere si nici statele de plata nu au inscris concediu de odihna. Adeverinta de vechime nu mi s-a dat de la Resurse Umane motivand ca nu este un document obligatoriu la lichidare.

Mirela Ivan
 User  Mirela Ivan
a intrebat la 19 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului cristina caluian la 19 Feb. 2014
Reiau fraza ptr ca nu era completa:

Solicitati instantei sa oblige societatea sa depuna la dosar copii dupa statele de plata si daca pe state sau pe documentele pe care semnati dvs. la primirea salariului nu este semnatura dvs., solicitati inscrierea in fals.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2014
Cererea de chemare in judecata se intocmeste in 3 exemplare, din care unul pentru parat si unul pentru instanta. Cererea privind conflictele de munca este scutita de taxa de timbru, deci nu timbrati la valoarea cererii. Alte acte doveditoare privind cele ce sustineti in cererea de chemare in judecata: copie dupa contract de munca, fisa postului, fluturas de salariu din care rezulta ce suma incasati efectiv, nota de lichidare despre care ati mentionat si orice alte acte care pot dovedi ce sustineti. Puteti cere proba cu martori (alti colegi care au patit la fel si care pot depune marturie ca astfel procedeaza societatea), interogatoriu paratului (adica al societatii), solicitati instantei sa depuna la dosar copii dupa statele de plata si daca pe state sau pe documentele pe care semnati dvs. la primirea salariului nu este semnatura dvs., solicitati inscrierea in fals.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului mirela ivan la 19 Feb. 2014
1.Art.34 alin.5 Codul muncii care prevede:
,, La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea ?n muncă, ?n meserie şi ?n specialitate.''

si ar mai fi adeverinta care v-ar fi necesara si ptr somaj, impusa prin:

HOTARARE nr. 174 din 20 februarie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
,,Art. 18
(1)In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX2 ?Contributii sociale obligatorii? din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a)daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b)perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c)daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
(2)Adeverinta prevazuta la alin. (1) va contine si date cu privire la perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora, date care se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca, pentru perioadele pana la data de 31 decembrie 2010, si pe baza informatiilor care se pun la dispozitia agentiilor pentru ocuparea fortei de munca de inspectia muncii, pentru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010.

Termen legal in care aveti dreptul sa sesizati ITM-ul nu exista, insa e de preferat sa faceti sesizarea cat mai repede.

In ceea ce priveste sesizarea instantei, dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea ?n totalitate sau ?n parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie ?n termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
Deci pentru eventuala recuperare a salariilor neachitate sau a indemnizatiei de concediu aveti un termen de 3 ani de la data la care erau datorate.Dupa care se prescriu.

Cererea se adresează instanţei competente ?n a cărei circumscripţie reclamantul, adica dvs., ?şi are domiciliul sau reşedinţa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirela Ivan
 User Mirela Ivan
a raspuns userului cristina caluian la 19 Feb. 2014
As dori sa-mi spuneti care este temeiul legal pentru eliberarea Adeverintei de venit de catre angajator si care este termenul legal pentru depunerea sesizarii la ITM.
Imi puteti oferii mai multe detalii pentru adresarea in instanta (termen, documente etc.).
Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2014
Adeverinta cu perioada lucrata, respectiv acea adeverinta de vechime, sunt obligati sa v-o elibereze. Nu ati fi singurul caz in care inspectorii de resurse umane sustin lucruri din nestiinta sau pentru ca asa le-a cerut patronul.

Adevarat ca nu are legatura directa lichidarea in sine cu adeverinta de vechime, insa asta nu inseamna ca la momentul cand incheiati raportul de munca nu au si aceasta obligatie.

Recomandarea mea este sa va adresati cu o sesizare catre ITM in care sa prezentanti situatia atat cu privire la refuzul de a va elibera adeverinta cat si cu privire la neplata salariului si a compensarii concediului de odihna neefectuat (fiind vorba de incetare raport de munca, se poate compensa in bani concediul neefectuat).

Daca nu se rezolva prin interventia ITM, trebuie sa va adresati instantei.

Atentie insa, daca ati semnat pe stat ca ati primit salariul integral, iar acum incercati sa dovediti ca ati primit mai putin decat suma pentru primirea careia ati semnat, va fi destul de dificil sa probati.

Daca stiti ca nu ati semnat pentru sumele declarate de societate ca v-au fost platite ca salariu, atunci aveti toate sansele sa va recuperati drepturile.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024