ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Trebuie sa iei in calcul cele 42 de zile de postnatal sau nu?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rugam a ne raspunde la unele masuri legate de situatia unei salariate care se afla in concediul pentru ingrijirea si cresterea copilului pana la varsta de doi ani, incepand cu data de 01.10.2011, copilul urmand sa faca 2 ani la data de 20.08.2012.
In prezent, aceasta salariata este din nou insarcinata, nasterea urmand sa aiba loc aproximativ la sfarsitul lunii iulie 2013 - inceputul lunii august 2013.
Va exista o perioada in care se va suprapune concediul de crestere si ingrijire a primului copil cu perioada de concediu postnatal.
Ce trebuie sa faca salariata? Va lua concediu postnatal pentru cel de-al doilea copil in totalitate de 42 de zile de la data nasterii si il va prezenta la unitate pentru plata iar, in acelasi timp va anunta Directia Judeteana de Protectie Sociala pentru intreruperea concediului de crestere al primului copil, sau va continua concediul pentru cresterea primului copil pana la terminarea acestuia, adica 20.08.2013 si va lua concediul postnatal din 20.08.2013 pana la 42 de zile, dupa care va solicita concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la varsta de doi ani al celui de-l doilea copil?
De asemenea, poate intra in concediu pentru ingrijirea si cresterea copilului pana la varsta de doi ani pentru cel de-al doilea copil din momentul terminarii concediului de ingrijire si crestere copil pentru primul copil.
Care sunt actele necesare pentru noul dosar de ingrijire si crestere al celui de-al doilea copil, in situatia prezentata?

Va multumim anticipat!


Elisabeta Manoiu
 User  Elisabeta Manoiu
a intrebat la 04 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Klaus Klaus
 User Klaus Klaus
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iul. 2013
Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine privind cadrul legislativ aplicabil urmatoarei situatii:
- salariata O.A. intra in ccc ce dureaza pana la 05.04.2013
- dupa aceasta data nu se intoarce la locul de munca ci se angajaza la o alta societate cu 1/4 fractiune de norma
- incepand cu 15 iulie 2013 i se desface contr. de munca prin acordul partilor sau demisie
- in luna februarie ramane insarcinata cu data probabila a nasterii 06. dec 2013
INTREBARE
Avand in vedere ca nu va avea angajator la data nasterii o sa mai existe obligatia de a beneficia de concediu postnatal ? Va putea tatal sa intre in ccc incepand cu ziua urmatoare nasterii copilului ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Iul. 2013
In situatia in care salariata naste pe perioada concediului de crestere copil nu exista obligatia efectuarii concediului de lauzie. Dupa finalizarea primului concediu poate solicita direct intrarea in urmatorul. Iar pentru perioada in care se suprapun cele doua situatii i se va majora indemnizatia cu 600 de lei. Nu se intrerupe primul concediu.

Ordinului MMFPS 1474/2011 pentru aprobarea instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010, in cuprinsul Anexei 1, ofera o explicatie detaliata referitor la astfel de situatii si pasilor de parcurs, din punct de vedere legal, pentru acordarea noului concediu:

"Situatie:
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotar?rea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a v?rstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului."

Actele necesare sunt prezentate pe site-ul Directiei se Asistenta Sociala, le puteti gasi si aici: http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm



Alte intrebari despre Drepturi salariale