ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Caz de restructurare fara baza legala atacabil in instanta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Incepand cu data de 11.10.2013 in momentul in care am depus cererea de intrare in concediu de crestere copil mi s-a adus la cunostinta de catre departamentul HR faptul ca postul meu se desfiinteaza iar eu voi fi concediat ca urmare a desfiintarii departamentului in care lucram (A). In realitate, activitatea departamentului A, a fost preluata/transferata catre un departament nou infiintat, (B).
Initial eu am fost angajat in companie la 17.04.2012 cu contract pe perioada Nedeterminata intr-un alt departament (C) dupa care la 01.01.2013 am fost DETASAT pe perioada Determinata pana la 21.07.2014 (1 an si 6 luni) in departamentul A inca neinfiintat la acea data. Aceasta detasare a fost oficializata printr-un act aditional la contractul meu de munca abia la data de 22.02.2013.
La cca 6 luni, deci in jurul lunilor iunie-iulie 2013 , desi legal lucram pentru departamnetul A, am inceput sa lucrez efectiv pentru noul departament /divizie B dar de data aceasta nu mi s-a mai facut act aditional de schimbare departament.
La data comunicarii restructurarii am aflat ca prin Decizie de Directorat, departamentul in care eu am fost transferat initial cu acte ? A, a fost desfiintat inca din luna IULIE 2013 (act oficial de desfiintare datat 06.08.2013- dar initiat in procedura inca din luna Iulie 2013). De aici rezulta in mod evident faptul ca in perioada iulie-octombrie eu de fapt am lucrat pentru departamentul nou infiintat B.
Prin deductie logica la orice intrerupere in departamentul in care am fost transferat initial prin actul aditional, ar fi trebuit sa ma reintorc in departamentul C in care am fost angajat la 17.04.2012 cu contract pe perioada nedeterminata.
Pe langa acest lucru, in toata perioada cat eu am lucrat pentru cele doua departamente A si B (pe hartie pentru A dar in realitate pentru B), s-au facut angajari pentru noul department B, eu nefiind nici macar intrebat daca as vrea sa fiu luat in considerare in procesul de recrutare.
Cand am primit notificarea am avut o discutie cu noul director pentru a vedea unde ma incadrez, dar mi-a comunicat ca nu are in organigrama diviziei postul pe care il ocupam eu (cu toate ca eu practic lucrasem pentru el in departamentul nou infiintat B inca de cateva luni, iun/iul - oct).
Ulterior intrarii mele in concediu de crestere copil a fost angajata o alta persoana care a preluat exact sarcinile mele (poate fi dovedit cu multi martori ? chiar daca numele si fisa postului a fost poate schimbate), iar dupa ce au vazut ca acesta nu face fata incarcarii, au mai angajat o alta persoana pentru acelasi lucru eu nefiind deloc informat.
Intrarea mea in concediu de crestere copil a fost programata pentru o luna (conform legislatiei actuale, luna de concediu de crestere a copilului la care este indreptatit tatal) dar la aflarea acestei decizii am hotarat sa raman in concediu pana la implinirea varstei de 1 an a fetitei mele (06.04.2014) pentru a avea mai mult timp in gasirea de solutii.
In acest moment ma apropii de data la care trebuie sa ma intorc la serviciu, pentru a efectua perioada de preaviz si a primi decizia definitiva de restructurare.
Pe langa aceste lucruri pot afirma cu tarie ca am fost o persoana dedicata postului fapt pentru care la ultima evaluare am avut un calificativ foarte bun; de asemenea am fost apreciat de aproape toate persoanele cu care am avut interactiuni (deci nu se pune problema concedierii pe motiv de abateri , indisciplina sau necorespunderea cu prevederile fisei postului) . Analizand profilul angajatilor noi din Divizia noua B ,inclusiv directorul si sefii de departament, am ajuns la concluzia ca acestiaau fost angajati pe criterii personale si nu profesionale ,venind de la aceeasi companie concurenta (probabil acesta a fost motivul concedierii ? eliberarea postului meu pentru a aduce echipa cu care au mai lucrat).
Aceste aspecte nu as incerca sa le contest daca restructurarea ar fi fost facuta corect, dar consider ca postul meu inca era foarte necesar (dovada a faptului ca acum exista un angajat care face activitatilepe care le faceam si eu ? exista chiar 2 persoane ) si ca am fost prejudiciat si folosit intr-un mod meschin si josnic fapt pentru care vreau sa le cer socoteala.

Mai jos revin si va prezint succesiunea evenimentelor pe scurt:
- 17.04.2012 ? angajare in companie pe perioada nedeterminata
- 01.01.2013 ? trecerea fizica la un departament nou - A (neinfiintat inca in acte la acea data ci cu o luna mai tarziu) (sub un Sef departament nou angajat din companie concurenta)
- 22.02.2013 - Semnarea actului aditional ce atesta transferul meu la departamentul REO pe perioada determinata pana la 21.07.2014
- 01.07.2013 ? mutarea doar fizica fara documente, la un nou departament /o noua Divizie ? B; (Director de Divizie venit nou din aceeasi companie concurenta ca si Seful de Departament)
- 01.07.2013 ? de la aceasta data au inceput recrutarile pentru noua divizie - B
- 06.08.2013 ? Decizie de directorat privind desfiintarea departamentului A ? necomunicata mie ? direct implicat ; moment in care o consecinta clara era reintoarcerea mea la departamentul initial- Administrativ;
- 11.10.2013 ? cererea de intrare in concediu crestere copil
- 11.10.2013 - Comunicarea notificarii de restructurare
- 01.11.2013 - intrarea mea in concediu de crestere copil
- 01.04.2014 ?data planificata pentru reintoarcerea din concediu de crestere copil pentru consumarea preavizului



Dupa toate cele relatate am sa va adresez cateva intrebari:

1. Beneficiez de prevederea legala de pastrare a locului de munca pe perioada de 6 luni la revenirea din concediu de crestere copil avand in vedere ca cererea mea de intrare in concediu de crestere a copilului are aceeasi data cu luarea la cunostinta a deciziei de restructurare a postului meu?
2. In aceasta situatie pe perioada preavizului care este programul meu de lucru? 4 ore sau program normal?
3. Pot obtine in instanta castig de cauza daca vreau sa contest restructurarea mea?

Multumesc mult



Dancu Mihai
 User  Dancu Mihai
a intrebat la 13 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024