ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Decizie concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
in situatia in care societatea decide sa desfaca contractul de munca cf. art.65.(1) Codul Muncii nu e obligata la notificare de preaviz?
Max. 20 de zile cum prevede Codul muncii.As dori sa stiu ce pot face in acest caz.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Adaugata in: Concediere
Larisa Loredana Dragos
 User  Larisa Loredana Dragos
a intrebat la 02 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Larisa Loredana Dragos la 04 Sep. 2013
Asa este, in mod normal ar trebui sa primiti in acea notitificare si un preaviz de minim 20 de zile lucratoare conform legii. Preavizul incepe sa curga de la data imediat urmatoare celei in care semnati pentru primirea notificarii.

Puteti sa solicitati un control de la ITM si sa depuneti actiune in instanta, ar trebui sa aveti insa si o decizie de incetare daca intr-adevar contractul a incetat. Iar acea decizie este cea care in mod normal se contesta in instanta, notificarea nu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Larisa Loredana Dragos
 User Larisa Loredana Dragos
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Sep. 2013
Buna ziua,
Am primit o adresa prin care se stipuleaza urmatoarele:
"prin prezenta va comunicam ca societatea X nu mai desfasoara activitate economica, nu mai are angajati, nu mai exista punctul de lucru la Resita, punct unde se desfasura activitatea intreprinsa de dvs, si va anuntam ca incepand cu data de 04.09.2013contractul individual de munca incheiat intre dvs si sc X va inceta conform cu art. 65 (1) Codul Muncii ......."

As dori sa stiu ce e de facut in aceasta situatie. Stiu ca legea imi da dreptul la preaviz conform cu art. 75 codul muncii ."Persoanele concediate ?n temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare." totodata solicitand persoanei abilitate sa-mi comunice si unde ma voi prezenta in perioada preavizului.
Pot sa-i actionez in instanta in aceasta situatie?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Sep. 2013
Preavizul pentru concediere individuala este de minim 20 de zile lucratoare, nu maxim. Legea prevede o durata maxima in cazul preavizului pentru demisie.

Este adevarat, angajatorul ar trebui intai de toate sa notifice salariatul referitor la desfiintarea postului, perioada de preaviz si sa ii ofere un loc de munca alternativ, daca exista unul in firma potrivit pregatirii sau experientei lui. Dupa ce salariatul semneaza pentru primirea notificarii preavizul incepe sa curga, din ziua imediat urmatoare primirii notificarii.

Daca nu s-a respectat acest preaviz si ati primit direct decizia de incetare, singurul lucru pe care il puteti face este sa o contestati in instanta in termenul prevazut in cuprinsul deciziei (45 de zile de la data comunicarii ei) la Tribunalul de care apartineti in functie de domiciliul stabil, cel din actul de identitate. Doar instanta poate stabili cat de legala este aceasta concediere si daca decizia ar trebui anulata sau nu. Puteti, cand depuneti contestatia sa solicitati anularea deciziei, reincadarea in munca, chiar si eventuale daune, depinde ce va doriti sa obtineti in final. Dar fara solicitarea dvs instanta putin probabil sa dispuna plata unor daune, de exemplu.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024