ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Nelamurire


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Baiatul meu a fost angajat timp de 1 an si 4 luni (prima angajare). Pe 30 aprilie a fost amenintat cu desfacerea CM disciplinar si a demisionat. Mentinez ca nu facuse nici o abatere. Asa s-a procedat si cu alti doi colegi a doua zi. A lucrat tot timpul cate 8 ore pe zi de luni pana vineri. Pe fisa de lichidare apare ca a lucrat cate 4 ore pe zi. In ultimele 4 luni apare ca a primit salariul injumatatit fata de anul precedent. In toata perioada a primit acelasi salariu adica in cele 16 luni lucrate. Care sa fie smecheria ? Am inteles ca nu are dreptul la somaj. Asa este? Vechimea cum e calculata daca angajatorul a trecut ca a lucrat doar cate 4 ore pe zi ?

Adaugata in: Concediere
Henrietta Anutei
 User  Henrietta Anutei
a intrebat la 24 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2012
Nu are dreptul la somaj, intr-adevar, pentru ca a demisionat, iar demisia reprezinta cauza de incetare din motive imputabile salariatului din perspectiva legii somajului.

Referitor la salariul lui si timpul de lucru, daca in contract avea trecute 8 ore atunci modificarile aparute pe stat sunt ilegale, probabil angajatorul a evitat plata unor contributii la stat corecte, aferente salariului intreg. Daca in contract are un program de 4 ore dar a lucrat 8, iarasi nu este in regula. Pentru ca in cazul contractelor cu program de lucru partial (sub 8 ore) munca suplimentara este interzisa.

Vechimea in munca nu are legatura cu norma de lucru, in cazul pensiei, nefiind deci afectata daca persoana a lucrat program de munca partial. Insa pentru un eventual somaj, stagiul poate fi afectat.

Faceti o sesizare catre ITM. Va trebui din pacate ca fiul dvs sa depunai o plangere in instanta pentru partea neplatita din salariul negociat in contract, fiind singura cale de recuperare a drepturilor salariale neplatite de angajator. Mai mult, daca datele din acte sunt eronate in mod intentionat, s-ar putea sa intre si sub acuzatia de fals in acte, cauza penala de altfel.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni alexei delimart Marius Ion Gratiela Petrescu Radu Anton adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024