ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Definierea perioadei de cercetare disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Doresc sa inteleg pe ce perioada exact trebuie sa suspend contractul unui salariat care este cercetat disciplinar, cf art. 52 (1) lit a.

Cand trebuie considerat ca incepe cercetarea, din momentul in care constat abaterea si decid organizarea cercetarii ori de la momentul in care ne intalnim cu salariatul convocat?
Care este momentul final? Data la care am emis decizia si am adus-o la cunostinta salariatului? Trebuie asteptat pana expira termenul de contestare?

Multumesc.

Adina Fuksz
 User  Adina Fuksz
a intrebat la 15 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Fuksz
 User Adina Fuksz
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Aug. 2012
Emiterea deciziei poate sa nu coincida cu ultima zi de cercetare?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 20 Aug. 2012
Ultima zi de cercetare poate coincide cu ziua emiterii deciziei de sanctionare. Incetarea suspendarii in cazul de fata are loc in ziua urmatoare, in ultima zi de cercetare contractul fiind inca suspendat in acest scop.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Fuksz
 User Adina Fuksz
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Aug. 2012
Si data incetarii suspendarii care este? Ultima zi de cerectare coincide cu emiterea deciziei? Daca nu, cum o stabilesc? Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 17 Aug. 2012
Cercetarea incepe de la data stabilita in acest scop, cea la care salariatul trebuie sa se prezinte pentru anchet, nu mai devreme.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 17 Aug. 2012
Daca vorbim de absente nemotivate, atunci se suspenda contractul de la data constatarii faptei. Pe durata cercetarii contractul poate fi de asemenea suspendat, incepand cu data cercetarii. Legea nu prevede suspendarea contractului ca urmare a constarii faptei, cu exceptia absentelor nemotivate. Iata ce prevede Codul muncii referitoar la suspendarea contractului si situatiile in care aceasta poate fi dispusa:

Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala;
e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva.
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detasarii;
e) pe durata suspendarii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Fuksz
 User Adina Fuksz
a raspuns userului Aurora Ciorobea la 16 Aug. 2012
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsuri. Totusi, as vrea sa va puneti de acord pentru a intelege pe ce perioada trebuie sa suspend contractul unui angajat aflat la serviciu pe durata cercetarii.
Incepand cu data constatarii faptei ori a prezentarii salariatului la cercetare?
Incetarea suspendarii este data deciziei cu concluzia cercetarii ori ultima zi de cercetare?

Pe durata cercetarii se pot convoca mai multe intalniri?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Aurora Ciorobea la 15 Aug. 2012
Termenul de contestare al decizei este de 45 de zile de la data comunicarii ei catre salariat, in baza legii dialogului social 62/2011. Dovada comunicarii se face prin semnarea pentru primirea ei de catre salariat, fie ca ii este inmanata, fie ca o primeste prin posta. In caz contrar, decizia nu produce efecte juridice.

Cercetarea se poate intinde in asa fel incat sa fie respectat termenul prevazut pentru aplicarea unei sanctiuni in raport cu momentul savarsirii faptei. Concret, sanctiunea poate fi dispusa in termen de 30 de zile de data luarii la cunostinta despre savarsirea faptei dar fara a fi depasite 6 luni de la data savarsitii ei.

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Sanctionarea se dispune in absenta salariatului de la cercetare NUMAI daca salariatul semneaza pentru primirea convocarii. In caz contrar, sanctiunea este lovita de nulitate, iar procedura ilegala. CIM se poate suspenda pe perioada cercetarii disciplinare, perioada ce poate fi mai mare de cateva zile. Se ia in calcul si drumul dus-intors al confirmarii de primire.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Aurora Ciorobea
 User Aurora Ciorobea
a raspuns la intrebare la 15 Aug. 2012
"In conditiile legii" presupune ca cercetarea disciplinara nu poate dura oricat. Se aplica prevederile art.267 Codul muncii-salariatul este convocat in scris de catre persoana imputernicita, se precizeaza in convocare obiectul, data, locul si ora. Aceasta inseamna cateva zile. Daca salariatul nu se prezinta, angajatorul dispune sanctionarea, fara efectuarea cercetarii. Daca se prezinta i se ia declaratie si se dispune sanctiunea. Deci cim se suspenda cateva zile, maxim o saptamana, de exemplu.
Momentul inceperii cercetarii este data referatului de constatare a faptei.
Momentul final este data emiterii deciziei de santionare. Dar, tineti cont ca salariatul are drept de contestatie termenul de 30 zile de la comunicarea deciziei, nu de la emiterea ei.
Nu se asteapta pana expira termenul de contestare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Aug. 2012
Cercetarea demareaza in momentul in care salariatul se prezinta la data stabilita in acest scop. Momentul final este cel in care se decide daca salariatul este sau nu vinovat, ultima zi de cercetare. Ulterior, daca se constata vinovatia lui intocmiti decizia de sanctionare conform legii. Termenul de contestare a deciziei il priveste pe salariat, nu pe dvs. El poate contesta decizia de sanctionare in 45 de zile, in instanta. Aceste detalii trebuie sa apara in decizia emisa.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024