ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Incetare CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Se poate anula o decizie de concediere pe motivul desfintarii postului cu o decizie de concediere disciplinara?
Am urmatoarea situatie: In luna ianuarie un salariat a fost instiintat ca i se va desfiinta postul. Acest preaviz a fost acordat pt. 20 zile calendaristice modificat de administr.eu completandu-l cu 20 zile lucratoare si nu a fost semnat de administratorul firmei sau de insp.de resurse umane. De la data primirii acestui preaviz salariatul a contestat si amenintat, verbal, ca va face reclamatie si ca va da firma in judecata pe motivul ca nu i s-au acordat mai multe drepturi si anume: ca nu i s-a platit ziua de 1 decembrie si 15 august, zile care au fost incluse pe stat cu spor de ore suplim. 100%+sp.ore zile nelucratoare 100%, ca nu i s-au acordat 2 zile CO din 2011, zile care i-au fost acordate in perioada de preaviz, ca preavizul nu este semnat de administratorul firmei sau de insp.de resurse umane etc.
Perioada de preaviz care a fost respectata este de 20 zile lucratoare. Dupa acest interval i s-a emis decizia de concediere art. 65 lit.1. In ziua emiterii deciziei sal. a depus plangere la ITM contestand aceasta decizie pe care el nu a primit-o. Dupa 3 zile administr. a cerut sa fie anulata aceasta decizie si sa fie convocat la cercetare disciplinara datorita faptului ca au avut loc mai multe conflicte intre el si salariat.
As dori sa-mi spuneti parerea d-voastra daca s-a procedat legal sau nu in acest caz. ITM-ul inca nu a ajuns la firma, iar salariatul a trimis o adresa catre firma ca el nu va participa la aceasta convocare pe motiv ca contrac.de munca i-a incetat in data trecuta in preaviz, cu toate ca acel preaviz si decizie le-a contestat initial la ITM

Adaugata in: Abateri disciplinare
Catalina Marinescu
 User  Catalina Marinescu
a intrebat la 16 Feb. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Feb. 2012
Inteleg din ce relatati ca la baza cercetarii disciplinare se afla cateva conflicte de natura verbala, fara documente sau acte doveditoare in acest sens. Ancheta disciplinara va fi una anevoioasa, insa in cazul in care raportul de munca a incetatat dupa expirarea preavizului, atunci o cercetare disciplinara nu poate derulata in absenta unui contract. Ea nu se bazeaza pe existenta unui raport de munca intre cele doua parti.
Anularea deciziei de concediere insa nu se poate face oricand si oricum, este necesara o decizie judecatoreasca sau a unei autoritati precum ITM. Cu atat mai mult daca a fost transmisa si catre ITM prin Revisal, asa cum prevede legea Opinia mea este ca administratorul a pronit ancheta pe considerente de natura mai mult afectiva decat de alt tip. In final, este dreptul salariatului sa conteste decizia respectiva daca el considera ca i-au fost incalcate drepturile.

Chiar daca salariatul a contestat preavizul la ITM, acesta s-a scurs in continuare inspectorii neefectuand un control prealabil inainte de incetarea contractului sau. In plus, inteleg ca preavizul nu a fost semnat de administrator, ceea ce poate ridica semne de intrebare in cazul unei anchete.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024