ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Sanctiune pentru absenta sambata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un angajat trebuie sa lucreze a 2 -a sambata prin rotatie cu un alt coleg, sambata fiind program cu publicul. Acesta nu s-a prezentat la serviciu in ultimile 2 sambete cand era programat. Poate fi sanctionat? Poate invoca faptul ca nu este de acord cu ore suplimentare? Multumesc.

Adina Fuksz
 User  Adina Fuksz
a intrebat la 06 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adina fuksz la 07 Aug. 2012
Nu se compenseaza cu zile libere la fel ca orele suplimentare, vi se acorda alte zile drept repaus saptamanal, legea permitand acest lucru. Sporul se stabileste prin contractul de munca sau cel colectiv, iar acolo unde nu exista contract colectiv, poate fi stabilit prin Regulamentul intern.

In Contractul individual de munca se face referire la Regulamentul intern, iar acesta din urma este adus la cunostinta prin semnatura si prin expunerea lui in locuri publice.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adina Fuksz
 User Adina Fuksz
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Aug. 2012
Buna ziua, multumesc pentru raspuns. In regulamentul intern este specificat faptul ca exista program cu publicul sambata si ca este necesara prezenta prin rotatie sambata. In contractul de munca la norma se specifica 40 ore, nu este specificat lucrul tota a 2-a sambata, nu stiu nici cum ar trebui specificat.
Spuneti ca lucrul in weekend are regim special pt ca in afara de plata lor cu un spor trebuie compensate si cu ore/zile libere astfel ca practic nu se fac ore suplimentare?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Aug. 2012
Daca in programul stabilit prin Regulamentul intern si contractul de munca nu este mentionat ca el va trebui sa lucreze si in zile de week-end, poate refuza lucrul in aceste zile. Lucrul in zilele de week-end nu se ponteaza drept munca suplimentara, avand un regim special. Salariatul care lucreaza in week-end primeste un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca si contractul individual de munca si de alte doua zile libere consecutive drept repaus saptamanal, asa cum prevede legea. Daca salariatul dvs lucreaza sambata atunci repausul sau saptamanal poate fi duminica si luni.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Alte intrebari despre Abateri disciplinare

TOP RASPUNSURI 2024