Influenta personalitatii in alegerea si dezvoltarea carierei
de Clublegislatiamuncii.ro la 24 Iun. 2011
Caracteristicile de personalitate reprezinta doar unul dintre aspectele importante pentru deciziile privind cariera. Ele trebuie coroborate cu informatiile despre celelalte aspecte relative pentru cariera(interese, abilitati, valori).
Se considera ca personalitatea este o variabila determinanta in alegerea si adaptarea carierei. De exemplu, vanzatorii sunt extravertiti si comunicativi, contabilii sunt meticulosi.
Cercetarile de pana acum n-au confirmat existenta unei relatii directe intre anumite caracteristici de personalitate si ocupatii. Mediile de munca accepta o diversitate de tipuri de personalitate.
Pentru a intelege relatia dintre caracteristicile de personalitate si cariera trebuie sa avem in vedere aspectele: Caracteristicile de personalitate sunt criterii importante in selectarea mediului de munca si in circumscrierea sarcinilor din cadrul unei ocupatii, dar nu in alegerea profesiei.
Comportamentul unei persoane ca manifestare a caracteristicilor sale de personalitate este dependent de context – de exemplu, o persoana poate fi lipsita de entuziasm intr-un context dat si plina de entuziasm intr-un altul.
Caracteristicile de personalitate reprezinta doar unul dintre aspectele importante pentru deciziile privind cariera. Ele trebuie coroborate cu informatiile despre celelalte aspecte relative pentru cariera (interese, abilitati, valori).
O problema importanta pentru planificarea si dezvoltarea carierei tinerilor o constiituie integrarea informatiilor despre sine, care duce la conturarea identitatii vocationale, ocupationale.
Raportata la mediul ocupational si profesional, imaginea de sine se traduce in cerinte si asteptari legate de munca si profesie si poarta numele de identitate vocationala. Identitatea profesioanla imbina cunostintele legate de propriile interese, valori, abilitati si competente, cu preferinta pentru un anumit tip de activitati si stiluri de munca.
Pe parcursul adolescentei se constituie mai multe tipuri sau forme de identitate proofesionala, considerate si momente sau etape de definire a identitatii adolescentului:
- identitatea fortata – adolescentul are obiective ocupationale specificate, dar au fost preluate necritic de la parinti, colegi sau alte persoane nesemnificative;
- criza identitara – adolescentul se confrunta cu probleme de identitate, simte o presiune pentru realizarea unei alegeri profesionale, dar alegerea este mereu amanata;
- difuzia identitara – adolescentul nu simte o presiune pentru realizarea unei alegeri in ciuda apropierii momentului de optiune si nu este preocupat sa faca un angajament pe o directie anumita;
- identitatea conturata- adolescentul a facut propriile alegeri si este orientat si urmareste obiectivele profesionale propuse.
Astfel ca formarea unei cariere depinde de urmarea unor pasi bine stabiliti, intr-un proces complex si disciplinat.
Ultima ora:
- » De ce este importanta invatarea continua?
- » Cum sa-ti inovezi afacerea pentru a creste reputatia brandului
- » Vrei sa iti deschizi o firma? Iata ce trebuie sa cunosti
- » Cum sa creezi o imagine de brand care sa te diferentieze pe piata muncii
- » Cauti inspiratie pentru cadouri corporate? FineStore iti vine in ajutor de Black Friday!
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Comentarii