Pentru secolul urmator...Sau ce inseamna teambuildingul
de Clublegislatiamuncii.ro la 27 Mai. 2011
"Daca faci planuri pentru anul urmator, planteaza orez. Daca faci planuri pentru deceniul urmator, planteaza copaci. Daca faci planuri pentru secolul urmator, atunci educa oamenii.", spune un proverb chinezesc.
Intr-o echipa fiecare este bun; sta in noi puterea de gasi acel bun si a-l folosi pentru succesul tuturor. Ceea ce alegem sa fim ne va influenta fundamental cursul vietii.
Echipele au fost intotdeauna importante. Azi insa rolul pe care ele il joaca in orice organizatie a devenit de-a dreptul crucial.
Structurile ierarhice sunt realizate in asa fel incat se creeaza interdependente tot mai mari intre angajati, in incercarea de a aduce rezultate tot mai bune cu mai putine resurse.
Managementul calitatii, strategiile de imbunatatire permanenta a produselor/serviciilor si tehnicile tot mai avansate de fidelizare a clientilor presupun depasirea barierelor functionale, statice si conlucrarea intre angajati dincolo de aceste functii si job description-uri, dincolo de limitele fiselor de post sau ale procedurilor.
Rapiditatea cu care “se intampla lucruri” in piata in care activeaza fiecare organizatie creeaza structuri organizationale tot mai complexe si mai flexibile. Astfel creste nevoia deciziilor „colaborative“ („eu“ devine „noi“ la nivel decizional).
Angajatii se asteapta tot mai mult sa participe la sau macar sa fie consultati in privinta deciziilor ce ii afecteaza pe ei si munca lor. Creste deci nevoia de decizii “colaborative“ la nivel de grup/echipa.
A crescut nevoia de creare a echipelor de proiect, adesea formate din indivizi cu pregatire diversa, reunite rapid pentru a rezolva o problema punctuala sau pentru a indeplini un obiectiv S.M.A.R.T., apoi destramarea la fel de rapida pentru ca membrii sa formeze alte echipe de proiect.
Dezvoltarea conceptului de „empowerment“ si rolul in schimbare a managerului din director in facilitator pun accent tot mai mare pe grupe/echipe si tot mai putin pe stiluri manageriale tip „dezbina si cucereste“.
Competitia intre organizatii pe piata muncii pentru recrutarea indivizilor foarte performanti se bazeaza tot mai putin pe motivatori salariali si tot mai mult pe motivatori de climat si cultura organizationala. Organizatiile trebuie sa ofere medii de lucru tot mai armonioase pentru indivizi, iar cum acestia sunt de obicei implicati intr-o echipa, trebuie sa creeze echipe armonioase.
Transformarea „management“-ului in „leadership“ – managerii isi administreaza echipa pentru optimizarea afacerii pe care o conduc, liderii mobilizeaza oamenii si ii conduc catre teritorii noi, piete noi, afaceri noi. Leadershipul de clasa se bazeaza pe capacitatea de a crea sinergie si motivatie la nivel de echipe.
Cheia pentru a crea „organizatii care se dezvolta singure“ este dezvoltarea unui numar mare de „echipe care se dezvolta singure“, in permanenta interactiune unele cu altele.
Vorbeam zilele trecute cu cineva care imi spunea ca nu i-ar placea sa lucreze intr-unn birou cu mai multe persoane. Ei bine, chiar daca realizezi activitati solitare, ai nevoie de rezultatele celorlalte departamente din firma.
Productivitatea muncii in echipa te provoaca prin schimbare sa ai mai multa incredere in ceilalti. Lucrul cu spor in echipa genereaza energie si entuziasm pentru viata. Pentru aceasta este necesar teambuildingul.
Ultima ora:
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Comentarii
calin 2013-04-16 14:32:35
E foarte tare articolul. Am sa-l recomand.
Totodata am mai gasit un articol bun despre principiile de baza ale teambuildingului: http://goo.gl/x6S6e