ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Alegerea reprezentantilor salariatilor de catre Adunarea Generala a Angajatilor


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Avand in vedere prevederile din Codul Muncii:

Art. 221
(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.

Cum se poate organiza o AGA intr-o companie unde se lucreaza in 3 schimburi, avand in vedere ca nu s-a mai facut asa ceva pana acum?

Daca firma are 1000 de angajati, cate persoane trebuie sa voteze pentru a valida alegerea a 3 reprezentanti? (numarul este agreat cu angajatorul)

Daca sunt 5 persoane care candideaza pe cele 3 locuri, de cate voturi au nevoie primii 3 pentru a fi alesi? Fiecare din cei 3 trebuie sa aiba cel putin 501 voturi pentru a asigura reprezentativitatea de "cel putin jumatate din numarul total al salariatilor" sau poate sa aiba si mai putine voturi?

Ce se intampla daca nici unul dintre candidati nu depaseste pragul de 501 de voturi. Angajatii raman fara reprezentanti sau se reorganizeaza alegerile? La cat timp?

As avea nevoie de un exemplu, pentru ca parerile sunt impartite cand se pune problema votului a "cel putin jumatate din numarul total al salariatilor".

Nu exista nici un sindicat in firma, iar in momentul de fata se doreste alegerea unor reprezentanti ai angajatilor.

Virgil Eco
 User  Virgil Eco
a intrebat la 23 Dec. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 24 Dec. 2015
Existenta unor reprezentanti ai salariatilor este una dintre prevederile importante prevazute prin Codul Muncii la Art.221,222,223.
Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor cu votul a cel putin jumatate din numarul total al acestora. Numarul acestora nu este fix, insa trebuie sa fie un numar par in orice situatie. Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.
Legea nu stabileste o procedura de urmat pentru alegerea reprezentantilor salariatilor, lasand la latitudinea salariatilor sa stabileasca procedura pentru alegerea reprezentantilor sai, precum si durata acestei proceduri.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024