ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Bursa in strainatate de 1-3 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am posibilitatea de a obține o bursă de cercetare la Universitatea din Oxford pe durata de 1-3 ani. În condițiile în care primesc bursa pot să îmi păstrez locul de muncă actual (cercetător științific la Academia Română)? Dacă da am dreptul la un procentaj din salar? Îmi pierd vechimea în muncă?

Cristian Gazdac
 User  Cristian Gazdac
a intrebat la 22 Iul. 2013
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristian Gazdac
 User Cristian Gazdac
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Iul. 2013
Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsul prompt și util!
Iertați-mi ignoranța, concediul fără plată ?nseamnă că ?mi pierd vechimea ?n muncă?
Pot să imi continui activitatea ?n alte granturi de cercetare - dar cu alt contract de angajare - din cadrul aceleiasi instituții pe perioada c?t sunt ?n concediu fără plată?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Iul. 2013
Aveti in vedere si prevederile Codului muncii republicat referitoare la acest tip de concediu fara plata.

Art. 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Alineatul 2 se refera si la situatia in care perioada pentru care solicitati concediul este mai mare decat maximul pe care angajatorul ar putea sa vi-l acorde, conform CCM sau RI interne.

Art. 156
(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1).

Art. 158
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 22 Iul. 2013
Depinde. In cazul studiilor urmate din propria initiativa si pe propria cheltuiala puteti solicita concediu fara plata pentru studii dar angajatorul nu este obligat sa va acorde un concediu atat de lung. Durata concediului fara plata pentru astfel de situatii este stabilita prin Contractul colectiv de munca sau Regulamtenul intern. Cel mai bine ar fi sa discutati cu angajatorul variantele posibile, pentru ca el sa va poata spune daca este de acord sau nu sa va acorde un concediu atat de lung.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion George Andreescu Radu Anton violeta Georgescu G Stancu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2022
Femeie nascuta in octombrie 1959, se putea pensiona in mai 2021 dar a facut cerere sa lucreze pana la indeplinirea...[citeste mai mult]
Publicat la data 02 Dec. 2022 1 raspuns