ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cumul de functii - aceeasi societate; Aceeasi functie - societati diferite


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

1. Un angajat poate cumula functii diferite (Manager proiect si Inginer) in cadrul aceleasi societati (Program de lucru cate 4 ore/zi pentru fiecare functie in parte - Program total de lucru 8 ore pentru cele 2 functii cumulate in cadrul societatii)?
2. Daca o persoana e angajata la 2 societati diferite pe aceeasi functie (Inspector/Referent resurse umane), (Program lucru 6 ore/zi si respectiv 2 ore/zi) este afectata in vreun fel in caz de: SOMAJ, CONCEDIU CRESTERE COPIL(in varsta de pana l 2 ani), PENSIE, DEDUCERE la salar, BONURI DE MASA etc?

Va multumesc mult!

Adaugata in: Codul Muncii
Patricia Negru
 User  Patricia Negru
a intrebat la 16 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Patricia Negru
 User Patricia Negru
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Sep. 2014
Buna ziua!

Am un angajat din data de 14.05.2014 cu cu cate un CIM pe doua firme diferite pe aceeasi functie (1 CIM pe o firma cu 6 ore si un CIM pe cealalta firma cu 2 ore).
Am inteles ca in acest caz trebuia declarata functia de baza. Aceasta ar trebui sa fie cea cu CIM la 6 ore, din punctul meu de vedere.
Acest lucru nu a fost facut, deci in consecinta, s-a aplicat deducerea de 250 lei la ambele CIM.
Ce se poate face in acest caz?
Se mai poate declara acum functia de baza?
Cu ce data ar trebui facuta aceasta declaratie si de catre cine?
Imi puteti trimite va rog un model?

Mentionez ca:
- Angajatul are aceeasi functie la ambele firme
- In modelul de cerere de angajare pe care il avem la ambele firme, este specificat FUNCTIE DE BAZA/CUMUL DE FUNCTII si pe ambele cereri este completat cu pixul in spatiul liber CUMUL. Este gresit?


Multumesc din suflet!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Iul. 2014
Corectie: functia de baza o alege angajatul, si nu angajatorul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului PATRICIA NEGRU la 18 Iul. 2014
Da, este obligatorie in baza Codului fiscal. Nu exista un model standard, nu este nevoie de unul, angajatul incheie o astfel de declaratie in care va preciza numele, date personale, relatia cu unitate si care este functia de baza dintre cele doua. Repet, functia de baza o alegre angajatorul, nu dvs. Nu este obligatoriu sa fie cea de Manager proiect. Si nu este obligatoriu sa ii modificati norma de lucru daca realizeaza cumul, pentru contractul deja existent.

Aveti cateva documente inutile acolo, cu care va complicati si complicati si angajatul. Nu aveti nevoie de repartitie somaj pentru ca nu il angajati din randul somerilor, el este deja salariat. Nu se incheie nicio anexa la fisa postului existenta, ci se face o noua fisa de post pentru contractul de Inginer, cea pentru postul de Manager proiect ramanand neschimbata cat timp nu i se modifca atributiile sau alte elemente cuprinse in document. Fiecare functie va avea contractul si fisa ei de post. Nu este nevoie de o cerere de angajare.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Patricia Negru
 User Patricia Negru
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Iul. 2014
- Declaratia data de salariat cu privire la functia de baza declarata este obligatorie? Trebuie semnata sau stampilata de angajator sau sa aibe numar de intrare in firma? Imi puteti da va rog un model pentru o astfel de declaratie?
- Referitor la intrebarea nr.4 (intrebarea a doua), in momentul de fata exista un singur contract de munca la 8 ore si functia de MANAGER PROIECT. Voi face un act aditional de modificare a timpului de lucru la 4 ore/zi. Voi mai intocmi un contract si restul actelor pe care trebuie sa le contina dosarul unui angajat (copii dupa acte personale, cerere angajare, declaratie, fisa postului, anexa la fisa postului, minuta inainte de CIM, CIM, repartitie somaj, fisa medicina muncii), cu norma de 4 ore/zi pentru functia de INGINER. E corect? Functia de baza va fi cea de MANAGER PROIECT?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului PATRICIA NEGRU la 17 Iul. 2014
1. Printr-o declaratie scrisa a salariatului.
2. Nu, nu exista in Revisal o astfel de rubrica, deci nu aveti cum sa declarati ceva ce nu exista.
3. Decizia apartine angajatului exclusiv, independent de norma din contract. Oricare din contracte poate juca rolul functiei de baza.
4. Nu inteleg intrebarea a doua. Vreti sa transformati functia de manager proiect in doua functii identice cu acelasi nume si norma partiala?!?
Cumul de functii insemna obligatoriu mai multe contracte, cate unul pentru fiecare functie detinuta de salariat. Insa cumul de functii nu inseamna doua contracte pentru doua pozitii de manager proiect incheiate simultan cu acelasi salariat. Nu se face acest lucru.
5. Nu, nu se refera la acest lucru, ci la acordarea deducerii personale, a tichetelor de masa sau altor drepturi similare pentru un singur contract. Functia de baza, repet, poate avea orice norma.
6. Da, este corect, cat timp nu este vorba de un tanar sub 18 ani, pentru care programul de 6 ore / zi , 30 de ore/ saptamana este unul cu norma intreaga.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Patricia Negru
 User Patricia Negru
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Iul. 2014
1. Cum va trebui declarata functia de baza?
2. Va trebui inregistrat in REVISAL in vreun fel acest lucru?
3. In cazul celor doua contracte la firme diferite, functia de baza va fi cea de la firma unde programul de lucru este de 6 ore? Trebuie declarata functia de baza chiar daca se refera la acelasi loc de munca la firme diferite?
4. In cazul cand sunt 2 functii diferite cu norma de cate 4 ore/zi, in cadrul aceleasi firme, se vor intocmi 2 contracte diferite? Exista un contract pentru functia de MANAGER PROIECT la o norma de 8 ore/zi. Voi face un act aditional de modificare a timpului de lucru la 4 ore/zi. Voi mai intocmi un contract si restul actelor pe care trebuie sa le contina dosarul unui angajat (copii dupa acte personale, cerere angajare, declaratie, fisa postului, anexa la fisa postului, minuta inainte de CIM, CIM, repartitie somaj, fisa medicina muncii), cu norma de 4 ore/zi. E corect? Functia de baza va fi cea de MANAGER PROIECT?
5. Functia de baza nu se refera la faptul ca angajatul trebuie sa lucreze la o societate 8 ore pe zi? Asa e? Functia de baza poate fi si 6 ore/zi si 4 ore/zi?
6. In REVISAL, la CIM cu 6 ore am inregistrat "cu timp partial de munca". E corect?

VA MULTUMESC FOARTE MULT!
IMI SUNTETI DE MARE AJUTOR!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Iul. 2014
1. Da, poate realiza acest cumul de functii, din punct de vedere legal nu exista restrictii.

2. Salariatul va trebui sa aleaga si sa declare functia de baza (acelasi lucru si pentru punctul 1.), pentru ca deducerea personala si tichetele de masa se acorda numai acolo unde este inregistrata functia de baza. Nu ii va afecta in sens negativ somajul cat timp realizeaza stagiul minim de cotizare cerut de lege - daca 12 luni lucreaza cu acest cumul va fi perfect, dar daca nu ar trebui sa ramana macar cu contractul de 6 ore timp de 18 luni in ultimele 24 anterioare datei depunerii ca sa primeasca acest drept.

Dreptul la pensie si cel la concediu crestere copil nu vor fi afectate. Vechimea este data de munca prestata in baza unui contract individual de munca, indiferent de norma, iar in cazul CIC acesta se acorda daca in cele 12 luni anteriore datei nasterii copilului a realizat venituri profesionale impozabile sau asimilate, cf. art. 2 din OUG 111/2010.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion G Stancu adriana iancu alexei delimart George Andreescu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024