ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Obligatia de informare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
In temeiul art.17 Codul Muncii, se stabileste o obligatie de informare asupra CIM si a elementelor sale initiale.
Intrebarea mea este: ITM-ul poate sa ne impuna noua ca societate, obligatia de a face aceasta informare, astazi spre exemplu, pentru toate contractele incheiate de catre noi anterior, deoarece nu am facut aceasta informare?
Va multumesc.

Mariana Popa
 User  Mariana Popa
a intrebat la 17 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mariana popa la 17 Oct. 2012
Teoretic, judecand dupa textul de lege care este destul de clar din punctul meu de vedere, ei nu ar trebui sa solicite o informare, separat de contractul de munca incheiat sau actul aditional, insa intr-o interpretare personala poate intoarce situata in favoarea lor. Stiu ca nu e tocmai placuta informatia dar se intampla. Incercati sa obtineti si opinia unui avocat, eventual sa solicitati asistarea lui in astfel de cazuri. Daca angajatii dvs. au semnat contractele de munca nu vad de ce v-ar amenda. Este motivul pentru care am recomandat in cateva randuri aceste informari la angajare pentru ca angajatorul sa nu aiba de furca cu cei de la ITM. Desi nu e corect ce fac ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mariana popa la 17 Oct. 2012
Am mai intalnit si in alte situatii de acest gen, din pacate. Se pare ca unii inspectori ITM solicita in continuare o informare de angajare, o oferta, anterior semnarii efective a contractului de munca. Ea se solicita si inaintea modificarii Codulului muncii, insa au existat diverse voci care au sustinut contrariul. Personal am recomandat de mai multe ori intocmirea acestei informari si o recomand in continuare, dar parerile sunt impartie.

Daca inspectorii v-au solicitat intocmirea lor, sfatul meu ar fi sa o faceti ca sa evitati amenda lor. Cumva tot o vor intoarce si vor obtine o amenda daca nu apar acele informari.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Popa
 User Mariana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Oct. 2012
Le-au solicitat deja. Sub sanctiunea amenzii, pe care o avem de platit ne obliga sa le facem informare tuturor angajatilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2012
Obligatia de informare, conform legii, este indeplinita de angajator in momentul in care se semneaza contractul individual de munca, de altfel chiar art. 17 din Cod mentioneaza acest detaliu. ITM nu va va solicita niciun astfel de document cat timp existenta lui nu este impusa de lege.

Art. 17
(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.

Prin semnarea contractului / a actului aditional angajatul este de acord cu continutul acestor documente, deci se considera ca a fost informat cu privire la modificarile / contractul sau de munca.

Alte intrebari despre Codul Muncii