ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Revenire din postnatal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Am o problema:
Am revenit din postnatal. Seful mi-a zis ca nu mai are loc pentru mine la vechiul meu loc de munca (a angajat pe altcineva acolo, in timp ce eram in concediu), dar imi ofera altceva in conf. cu pregatirea mea . Problema este ca aici nu am de lucru, (am cerut in stanga -dreapta) si mi-a sugerat ca daca nu-mi convine sa-mi dau demisia, dupa doar 3 saptamani de la revenirea din concediu. Am fost trantita undeva, singura in birou si mi se sugereaza zilnic ca sunt in plus, ca nu era nevoie de mine, ca i s-a facut mila de mine si ...
Ce este de facut? Daca-mi dau demisia nu primesc nici macar somaj, daca nu sunt tratata zilnic cu mult dispret... Mi s-a spus ca nu pot sa-mi treaca salarul vechi pe contractul de munca, ci cel minim...ca e criza...restul dandu-mi daca se considera a fi cazul...Firma este departe de localitate iar transportul nu-mi este asigurat.Salariul niciodata la timp.
Nu stiu cum pot eu dovedi ceva in instanta, daca va fi cazul...daca legea e de partea mea...

Multumesc!
Viki


Trif Viki
 User  Trif Viki
a intrebat la 10 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Apr. 2013
Din punct de vedere legal, angajatorul a incalcat destul de serios prevederile actelor normative ce privesc salariatul revenit din CIC. Este adevarat ca potrivit Codului muncii republicat angajatorul putea incadra o alta persoana temporar, pe postul dvs, cat timp erati in CIC. Tot la fel de adevarat este insa si faptul ca odata cu revenirea dvs din CIC contractul respectivului salariat trebuia sa inceteze asa cum prevede Codul muncii, sau salariatul sa fie trecut prin act aditional pe o alta functie. Angajatorul nu are legal voie sa incadreze permanent o alta persoana pe postul dvs. Din ce spuneti dvs imi pare ca angajatorul incearca sa va forteze mana sa plecati de buna voie, stiind ca nu va poate concedia timp de 6 luni de la revenirea din CIC, cu atat mai mult daca nu ati beneficiat de o astfel de protectie anterior, nu se afla in reorganizare judiciara si nici in faliment.

Angajatorul v-a modificat, din cate inteleg, si salariul, in mod abuziv. Or salariul din contract poate fi modificat in sensul cresterii sau diminuarii numai prin act aditional sau in baza unui act normativ. Nu este valabila niciuna din situatii aici, cel putin asa reiese. El este obligat sa va plateasca cel putin acelasi salariu pe care l-ati avut la plecarea in CIC. In acest sens va sustine legea 202/2002 privind egalitatea de sanse la locul de munca. Odata ce angajatorul nu plateste salariul la timp sau integral, fara a avea o justificare valida si in conformitate cu prevederile legii, aveti dreptul sa il actionati in judecata pentru recuperarea lor si eventuala plata a unor daune cauzate de angajator. Dreptul de actiune in instanta se prescrie in 3 ani de la data la care angajatorul va datora acele sume.

Legea este de partea dvs in cazul de fata. Faceti o sesizare catre ITM pentru a putea sanctiona angajatorul in privinta neregulilor contractuale si legala, si in acelasti timp luati legatura cu un avocat in dreptul muncii care sa va poata ajuta in construirea unui proces si actiunea in instanta.

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
violeta Georgescu Marius Ion adriana iancu Viviana Serni George Andreescu Radu Anton