ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Salariata insarcinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Poate fi concediata, prin desfintarea postului, o salariata insarcinata in cazul in care o alta salariata aflata in concediu crestere copil revine la munca? Salariata insarcinata ocupa functia celei aflate in CCC numai ca in momentul in care a fost angajata nu s-a specificat in contract faptul ca inlocuieste salariata aflata in CCC, iar contractul de munca a fost incheiat pe perioada nedeterminata. Angajatorul nu doreste neaparat concedierea salariatei insarcinate, dar doreste micsorarea normei si salariului, intrucat nu mai are posibilitatea platii acestora. Mentionez ca a fost emis un act aditional de micsorare norma si salariu pe care salariata a refuzat sa-l semneze. Dupa 3 ore de la aducerea la cunostinta a acestui act aditional aceasta a adus o instiintare societatii ca ea este insarcinata. Totul se poate dovedi prin camerele de filmat.
Doresc sa-mi spuneti care este cea mai buna solutie pentru rezolvarea acestei situatii, intrucat angajatorul nu mai poate plati aceste salarii.
Va multumesc

Adaugata in: Codul Muncii
Catalina Marinescu
 User  Catalina Marinescu
a intrebat la 21 Feb. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nelu Usurelu la 06 Mar. 2012
Diminueaza salariului nu implica neaparat imposibilitatea de a beneficia de concediu crestere copil. Acesta nu este acordat in functie de timpul de lucru, ci de stagiul de cotizare de 12 luni in care persoana sa fi realizat venituri de natura profesionala supuse impozitului - fie ele de natura salariala, independenta sau in domeniul agricol. Faptul ca salariata a inaintat ulterior propunerii de reducere a programului si salariului dovada sarcinii ei nu as interpreta-o ca abuz, insa intr-adevar a fost facuta cu intarziere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Nelu Usurelu
 User Nelu Usurelu
a raspuns userului Catalina Marinescu la 23 Feb. 2012
Un concediu medical face ca perioada de preaviz sa fie suspendata iar preavizul se reia dupa terminarea concediului medical.
Sfatul meu: Indiferent de divergentele aparute intre angajator si salariata un lucru este sigur: contractul nu trebuia sa fie incheiat pe perioada nedeterminata. Dar pentru ca acest lucru nu mai poate fi schimbat si pentru ca sa fie evitate conflictele ulterioare generate de defiintarea postului care poate fi interpretata ca abuziva - proba video a anuntului salariatei este, din punctul meu de vedere, irelevanta eu propun o consiliere a salariatei care ar trebui sa puna accent pe interesul proriu iar nu pe orgoliu iar angajatorul sa aibe in vedere ca o persoana insarcinata poate avea reactii de aparare neprevazute.
Diminuarea salariului si a timpului de munca este in defavoarea salariatei ea neputand sa beneficieze concediu de crestere a copilului si este putin probabil ca va accepta acest lucru, pentru ca trebuie sa fie de acord cu acest lucru.
Variantele mele ar fi:
1. restructurarea postului daca se incadreaza in conditiile de acordare a somajului, pentru ca si din perioada de somaj poate beneficia de concediu de crestere a copilului, dublata de o consiliere in acest sens.
2. nu trebuie ignorata perioada maxima de concediu medical pentru sarcina 126-42=84 zile calendaristice de care poate beneficia salariata anterior nasterii si pentru care va primi 85% din salariu, suportat din prima zi din CASS din descriere nu am inteles exact in a cata luna de sarcina se afla salariata in cauza. Aceasta varianta ramane valabila daca se afla in luna a 6 -a. Recomand si in acest caz consiliere.
Sunt ferm convins ca interesul salariatei, legitim de altfel, este sa poata beneficia de concediul de crestere a copilului si cred ca in gestionarea situatiei s-ar putea gasi destule solutii ca sa rezolve aceasta problema. Orice alt interes dezvoltat de salariata cu privire mentinerea postului il consider un abuz.
Solutii se pot gasi, succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Feb. 2012
Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catalina Marinescu la 21 Feb. 2012
Situatile de desfiintare a postului, reorganizare judiciara sau faliment sunt singurele in care salariata insarcinata poate fi concediata. Daca intra in concediu medical, perioada de preaviz se va suspenda in consecinta, urmand ca salariata sa revina in preaviz dupa incetarea concediului medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Feb. 2012
Va multumesc
S-a incercat sa se vb cu ea dar refuza sa accepte micsorarea normei si salariului.
Daca se recurge la desfintarea postului nu va fi nici o problema avand in vedere ca salariata este insarcinata? Daca i se va da preavizul de 20 zile lucratoare pt. desfintarea postului, un eventual concediu medical poate prelungi acest preaviz?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2012
Contractul persoanei angajate in locul celei aflate in CIC ar fi trebuit incheiat pe perioada determinata iar acesta ar fi expirat de drept la momentul revenirii titularei la locul de munca, detaliu ce trebuie sa apara in contract. Dat fiind faptul ca salariata a fost insa incadrata pe perioada nedeterminata, nu se poate face dovada ca inlocuieste salariata respectiva, reiesind practic ca cele doua salariate sunt incadrate pe posturi diferite, dar cu aceleasi caracteristici si aceeasi titulatura. Situatia este destul de complicata. Din perspectiva mea, o solutie ar fi recurgerea la procedura de desfiintare a postului salariatei respective si trimiterea ei in somaj conform legii, tinand cont de faptul ca angajatorul intampina dificultati de natura salariala. Eventual puteti discuta cu ea alternativa reducerii timpului de lucru si a salariul in detrimentul desfiintarii postului.

Alte intrebari despre Codul Muncii