ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Se mai impune cercetare disciplinara ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In situatia in care a disparut un obiect din companie, iar persoana incriminata a declarat, in scris, ca vina ii apartine si ca este de acord cu plata in rate lunare, prin depunerea banilor lunar la casieria unitatii, a sumei reprezentand contravaloarea obiectului, mai este necesara realizarea procedurii de cercetare disciplinara?

Iulian Niculae
 User  Iulian Niculae
a intrebat la 18 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iulian Niculae
 User Iulian Niculae
a raspuns la intrebare la 19 Feb. 2014
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Voi merge pe varianta "avertisment scris" si recuperarea prejudiciului, fara cercetare disciplinara.

O zi buna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Si cercetare disciplinara faceti asa cum a subliniat dna. Popa doar daca vreti sa il sanctionati disciplinar. Asta in cazul in care fapta sa reprezinta abatere disciplinara conform CIM/CCM sau ROI.
Cele doua tipuri de raspundere, disciplinara si patrimoniala sunt diferite si se pot cumula.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Daca salariatul plateste de buna voie, indiferent de cuantum, in limita a 5 salarii sau nu, fara ca dvs. sa operati retineri pe statul de salarii, procedati legal. Cat este de corect sa suporte salariatul, daca e vina lui sau nu, e alta latura a problemei. Atata timp cat acopera de buna voie paguba, nu exista nicio incalcare a legii.

Veti avea o problema daca salariatul dupa o perioada, sa zicem 3 luni, se gandeste mai bine si nu mai plateste asa cum a promis. In baza acelui angajament scris care nu reprezinta titlu executoriu, nu veti putea opera in continuare retineri pe stat. Va trebui sa il dati in judecata pentru suma de bani neacoperita si angajamentul pe care el l-a dat va va folosi ca mijloc de proba in sustinerea cererii dvs.

Daca salariatul va va acuza ca ati obtinut acea declaratie sub presiune, prin santaj etc, e alta poveste, poate merge usor catre latura penala, dar asta e treaba organelor de ancheta sa stabileasca daca este sau nu vorba de vreo fapta de acest gen sau e doar o denuntare calomnioasa a salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Cine a facut ancheta? Cum s-a ajuns la aceasta recunoastere a sustragerii de catre respectivul? Cine are competente in caz de furt? Sunt probleme care in opina mea altfel ar fi trebuit rezolvate.Ziceti de persoana incriminata, deja este stigmatizata in colectiv.Cum ii dati posibilitatea sa se apere?Bine ar fi sa nu fie o declaratie sub presiune.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Feb. 2014
Este o retinere a contravalorii pagubei pe baza acordului intre parti, cu vina recunoscuta in scirs de salariat, deci ar fi in regula. Cu conditia sa se respecte limita legala de maxim 5 salarii minime brute pentru acoperirea pagubei.

Art. 254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3) , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Se poate parcurge cercetarea disciplinara daca se doreste aplicarea unei sanctiuni, alta decat avertismentul scris. Altfel nu este obligatorie in cazul descris de dvs.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024