ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Angajat concediat pentru necorespundere profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti exact care sunt pasii pentru a putea concedia un angajat pentru necorespundere profesionala. In urma evaluarii pe anul 2013 persoana respectiva a iesit satisfacator. ( Daca puteti sa ma ajutati cu formulare si termenul care trebuie respectat).

Societatea poate sa mai angajeze alt angajat in locul celui care este concediat?

Va multumesc!

Adaugata in: Concediere
Vasile Monica
 User  Vasile Monica
a intrebat la 21 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Vasile Monica la 26 Feb. 2014
Dreptul salariatului recunoscut prin lege reprezinta obligatie pentru angajator, si in acelasi timp Codul muncii prevede ca angajatul nu poate renunta la drepturile ce ii sunt recunoscute prin lege. Ca atare nu se poate renunta la acordarea preavizului de concediere, este obligatorie aceasta perioada.

Daca incetarea are loc la o data agreata de parti, atunci deja se ajunge la acordul partilor, concedierea nemaifiind justificata iar salariatul poate pierde dreptul la indemnizatia de somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Monica
 User Vasile Monica
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Feb. 2014
Buna ziua,
Am rugamintea sa-mi spuneti daca pot in cazul in care angajatul nu mai vrea sa mai stea in preavizul de 20 de zile ( pentru a intra cat mai repede in somaj) sa inchei fara perioada de preaviz ( partile cazand de acord sa nu se mai efectueze aceasta perioada)?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Feb. 2014
In cazul concedierii colective angajatului in cauza i se inmaneaza o notificare scrisa de concediere, cu acordarea preavizului corespunzator asa cum apare negociat in contractul de munca (durata lui minima fiind de 20 de zile lucratoare cf. Codului muncii), daca persoana nu este inca in perioada de proba sau la finalul ei. Totodata, daca la nivelul unitatii exista alte posturi vacante pe care angajatul le-ar putea ocupa, aveti obligatia de a i le aduce la cunostinta si a-i face o propunere. Persoana in cauza are la dispozite 3 zile lucratoare pentru a-si exprima acordul sau dezacordul in privinta ocuparii pozitiei propuse. Daca nu exista astfel de posturi, atunci va trebui sa luati legatura cu reprezentantii AJOFM si sa cereti suport in privinta gasirii unui loc de munca pentru salariatul in discutie.

Extras din Codul muncii republicat - legea nr. 53/2003:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
..............................
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit.
c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu violeta Georgescu Gratiela Petrescu adriana iancu alexei delimart Radu Anton