ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce contestam: comunicarea preavizului sau decizia de incetare a contractului de munca?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Astazi de la personal mi-au adus o hartie prin care mi se aduce la cunostinta ca datorita dificultatilor economice ale companiei voi intra in preaviz incepand cu data de 1.11 si pana in 1,12 cand urmeaza sa mi se comunice decizia de incetare a contractului de munca. Am refuzat semnarea comunicarii si am cerut sa-mi fie expediata cu posta.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- eu contest aceasta comunicare sau trebuie sa astept sa primesc decizia si sa o contest pe aceea? (bazat pe argumente legale, referitoare la contractul colectiv de munca, etc)
- cui contest aceasta decizie sau comunicare? Angajatorului sau direct la instanta de judecata?
- care este termenul in care depun contestatia la instanta? 15 zile cumva?
- de cand curge acest termen?
- daca in comunicare nu e prevazut nimic referitor la salarii compensatorii sau alte drepturi, in contestatia mea, cum pot face referire la acestea?

Multumesc.

Adaugata in: Concediere
Ana Andreea
 User  Ana Andreea
a intrebat la 30 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Andreea
 User Ana Andreea
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Nov. 2013
Multumesc inca o data pentru raspnsuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana Andreea la 31 Oct. 2013
Da, puteti. Dar daca instanta decide sa fiti reintegrata in munca pe acelasi post, cel mai probabil veti fi nevoita sa restituiti catre AJOFM sumele primite sub forma indemnizatiei de somaj.

Puteti solicita orice alte daune, instanta este cea care decide daca le va acorda in urma procesului. Bine ar fi sa va sfatuiti si cu avocat inainte ca sa fie cat mai realista cererea dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Andreea
 User Ana Andreea
a raspuns userului Ioana Popa la 31 Oct. 2013
Contractul colectiv de munca la nivel de ramura este inca in vigoare, a fost prelungit printr-un acord sectorial valabil pentru anii 2012-2013. Puteti vedea acordul aici: http://www.araco.org/parteneriatsocial/ccm/2012/

MOtivul trecut pe comunicare, referitor la incetarea raporturilor de munca sunt dificultatile economice ale societatii. Asta in conditiile in care in ultimul an s-au facut cel putin 5 angajari pe posturi de conducere la acelasi nivel cu postul meu.

As mai avea o intrebare. Daca contest decizia de concediere pe motivul ca nu a fost legala conform prevederilor contractului colectiv de munca la nivel de ramura si datorita faptului ca nu am primit salarii compensatorii, pana la solutionarea dosarului eu pot sa intru in somaj?

Daca eu nu solicit repunerea pe post, ci doar plata salariilor compensatorii, ce alte daune pot solicita. De ex pot solicita salariul aferent lunilor in care nu lucrez, pana la solutionarea dosarului? Sau in cazul in care beneficiez de somaj, pot solicita diferenta de bani dintre valoarea somajului si valoarea salriului?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana Andreea la 30 Oct. 2013
Asigurati-va insa ca intr-adevar este inca in vigoare CCM la nivel de ramura pentru ca multe din ele sunt expirate. Va puteti uita pe site-ul Ministerului Muncii. Este bine sa stiti ca nu orice salariat concediat poate primi salarii compensatorii. Daca motivul este unul imputabil salariatului, de exemplu, ma indoiesc ca i se vor acorda aceste sume.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ana Andreea la 30 Oct. 2013
Da, sigur puteti face acest lucru, este un benefiu acordat de angajator salariatilor concediati si probabil precizat in CCM sau RI incheiate la nivel de unitate. Fapul ca primiti aceasta reducere de program nu va impiedica sa contestati decizia.

Nu trebuie sa va prezentati la locul de munca pana se incheie procesul in instanta. Odata ce primiti decizia inseamna ca raportul de munca a incetat, practic prin intermediul ei se constata incetarea raportului de munca de catre angajator.

Este corect, CCM la nivel de unitate se incheie tinand cont de clauzele din cuprinsul celui incheiat la nivel de ramura. Ca atare ar trebui sa primiti aceste drepturi iar daca nu se intampla asa puteti include in contestatie si acest lucru. Dar aveti in vedere faptul ca plata drepturilor salariale se face la data stabilita in CCM sau RI si trecuta si in CIM in acest scop.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Andreea
 User Ana Andreea
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Oct. 2013
Multumesc de raspuns.
Nu stiam de cand curge termenul de contestare si astfel mi-am asigurat 2 zile suplimentare (cat probabil dureaza comunicarea cu posta) pana la comunicare, timp in care pot afla ce am de facut.

Urmatoarea problema e faptul ca in comunicare e prevazut ca ma pot prezenta la servici doar 4 ore pe zi in perioada de preaviz, fara sa-mi afecteze drepturile salariale. Daca eu ma prezint doar 4 ore, mai pot contesta ulterior decizia de concediere? Ar fi recomandat sa vin la munca 8 ore pe zi in continuare?

Ce nu inteleg eu e si faptul ca, daca primesc decizia de concediere abia la finalizarea perioadei de preaviz (teoretic raporturile de munca s-au incheiat) si o contest, eu mai trebuie sa vin la munca in acest timp pana la rezolvarea contestatiei?

Salariile compensatorii sunt prevazute in contractul colectiv de munca la nivel de ramura nu si in cel la nivel de unitate. Cum contractul la nivel de ramura primeaza, presupun ca pot beneficia de aceste drepturi. Majoritatea salariatiilor necunoscand acest aspect nu au primit salarii compensatorii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2013
Notificarea de concediere prin care vi se prezinta motivele si temeiul concedierii si vi se acorda si preavizul legal nu se contesta, pentru ca nu este document cu efecte juridice. Se poate contesta doar decizia de concediere, pe care o veti primi dupa finalizarea previzului. Termenul de contestare este de 45 de zile de la comunicarea ei prin semnatura de primire. Contestatia se depune la Tribunaulul de care apartineti, in functie de domiciliu, iar aceste elemente trebuie sa fie precizate in decizie.

Cat timp acordarea unor salarii compensatorii, pentru concediere individuala, nu este prevazuta in CCM aplicabil sau in Regulament intern, angajatorul nu este obligat sa le acorde, nefiind prevazuta nicaieri in lege acest lucru. Daca este vorba de concediere colectiva, trebuie verifcat daca se aplica prevederile OUG 36/2013.

Nu imi dau seama de ce ati refuzat semnarea ei, si totusi o asteptati prin posta. Este acelasi lucru, practic. Fie ca semnati direct pe document ca urmare a inmanarii lui personal, sau semnati recomandata, efectele sunt aceleasi. Preavizul incepe sa curga din ziua imediat urmatoare celei in care vi se comunica notificarea de preaviz.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024