ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Ce valoare minima trebuie sa aiba indemnizatia de 75 la suta din salariu?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca in cazul acordarii unei indemnizatii de 75% din salariu, aceasta nu trebuie sa fie mai mica decat salariu minim pe economie;
ex: daca salariatul are un salariu de baza de 940 *75%=705, nu se poate incadra. Exista un art care prevede asa ceva?
Multumesc foarte mult.

Adaugata in: Concediere
Stroilescu Luminita
 User  Stroilescu Luminita
a intrebat la 01 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 01 Oct. 2013
Angajatorul nu primeste salariu pe perioada intreruperii / reducerii temporare a activiatii, ci o indemnizatie care reprezinta drept legal, si nu care decurge din statutul lui de salariat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2013
Reducerea/ intreruperea temporara a activitatii este perioada de suspendare a CIM, presupunand in unele cazuri si o prezenta redusa la lucru. Uneori se ajunge la 6 ore pe zi in loc de 8 sau prezenta rara /deloc salariatului la lucru, la cerera amngajatorului. Mai mult, conform Codului muncii republicat, pe perioada suspendarii CIM se vor suspenda toate drepturile de natura salariala. Ceea ce inseamna ca salariul este inlocuit de aceasta indemnizatie.

Art. 49
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

Pe perioada suspendarii CIM din motivul mentionat salariatul nu primeste salariu, ci o indemnizatie al carei cuantum este de 75% din salariul de baza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2013
Art. 164 din codul muncii republicat
(1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Alte intrebari despre Concediere