ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ma numesc Vaida Claudiu si am lucrat in Franta 1 an de zile cu contract in Romania. In iulie am venit acasa in concediu cu acceptul verbal al patronului in data de 20 august am fost la analiza si protectia munci si luni in 26 august am fost anuntat prin cumnatul meu, de catre patron si instiintat ca sunt dat afara. L-am sunat si l-am intrebat ce s-a intamplat. MI-a raspuns ca sunt dat afara fara sa imi dea alte explicatii. M-a sunat iarasi si ma anuntat ca sunt dat afara disciplinar pentru faptul ca m-am certat cu el, disputa ce a avut loc datorita faptului ca nu am fost platit comform contractului legal incheiat la angajare. Marti, 27.08.2013, m-am dus la contabila sa unde la intrebarea mea de ce am fost concediat mi sa raspuns ca, concedierea mea s-a facut de comun accord, acest lucru nefiind adevarat intrucat la plecarea in concediu de odihna mi s-a spus sa efectuez vizita medicala si protectia muncii. Contabila mi-a prezentat doua variante: ori semnez demisia la zi ori preaviz de 20 de zile cu 4 ore la sediul firmei, dar daca optez pentru a 2 varianta atunci pe baza ca nu am cerere de concediu aprobata in scris mi se desface contractual de munca indisciplinar.
Mentionez ca de concediul de odihna pentru anul 2012 am beneficiat in aceleasi conditii ca si in acest an, respective fara sa intocmesc sis a semnez o cerere in acest sens si fara sa beneficiez de banii de concediu.
Pentru rezolvarea acestui litigiu am nevoie de consilierea dumneavoastra,ce anume trebuie sa fac pentru a intra in posesia sumelorde bani restanta din anul anterior, 2012, suma ce a fost retinuta fara acordul meu, si a sumei de bani cuvenite pentru concediu de odihna.
Mai am o intrebare; diurna de care am beneficiat pe timpul cat am fost in Franta, a fost doar pentru zilele lucratoare si nu pentru zilele de dumineca. Vreau sa stiu daca este normal si legal sa fie asa?

Va multumesc anticipat.


Ioana Satmar
 User  Ioana Satmar
a intrebat la 29 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ioana satmar la 30 Aug. 2013
Comisia sau persoana imputernicita pentru cercetare disciplinara nu poate lipsi, este lege. Nu se poate dispune sanctiune disciplinara fara cercetarea prealabila care sa respecte toti pasii legali. Altfel intra in nulitate absoluta. Fara cerere de concediu aprobata de angajator, se poate considera ca ati lipsit nemotivat pentru ca nu exista o dovada scrisa a acordului angajatorului in privinta plecarii de la locul de munca.

Cererea se face anterior intrarii in concediu si nu retroactiva. Ea trebuie aprobata inainte sa plecati in concediu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Satmar
 User Ioana Satmar
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Aug. 2013
Multumesc as mai avea ceva de clarificat , daca are declaratii de la 2 colegi de lucru cum ca m-am certat cu el acestea pot tine loc de comisie ? Fara cerere de concediu imi poate desface contractual de munca disciplinar? eu acum in momentul de fata as putea sa mi fac cerere de concediu ( ca sa pot sa mi acoper zilele aceste ) ?
Va multumesc anticipat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Aug. 2013
Trebuie sa actionati angajatorul in instanta, dar va dezavanatajeaza lipsa acelor cereri de concediu, desi angajatorul ar fi trebuit sa se asigure ca le are ca sa faca dovada ca v-a respectat dreptul de a-l efectua in natura.

Diurna se acorda pentru zilele lucratoare, pentru sambata si duminica ar trebui sa apara in pontaj ca fiind zile libere.

Inca un lucru: concedierea disciplinara nu se face oricum. Este nevoie de o cercetare disciplinara anterioara, cu respectarea procedurii legale in desfasurarea ei, intocmirea referatului de constatare a abaterii, imputernicirea unei persoane sau crearea unei comisii de cercetare disciplinara, convocarea dvs in scris si abia dupa cercetare se intocmeste un proces verbal si o decizie de sanctionare, dupa ce se presupune ca ati luat la cunostinta despre aceasta cercetare, in scris. Sunt niste pasi clari de urmat. Pentru cocediere trebuie sa primiti o decizie, pe acesta o contestati in Tribunal. Fiind sanctiune disciplinara termenul ar fi de 30 de zile de la data comuncarii prin semntaura de primire.

Puteti intre timp sa sesizati si ITM pentru problema concediilor si a zilelor lucrate. Inteleg ca lucrati 6 zile si nu 5, daca doar duminica e zi libera. Deci nu se respecta nici legea locala, nici cea europeana.

Alte intrebari despre Concediere