ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediere


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care sunt posibilitatile angajatorului daca nu mai are suficient de lucru, ar trebui trimisi in somaj 5-6 salariati. Care sunt criteriile (se lucreaza confectii incaltaminte si toti sunt calificati) dupa care se poate ghida pentru a face alegerea legala. Poate acorda zile fara plata si daca da in ce conditii sau 75%?
Multumesc.

Adaugata in: Concediere
Stroilescu Luminita
 User  Stroilescu Luminita
a intrebat la 10 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2013
Concediul fara plata nu se acorda la initiativa angajatoruli, ci la solicitarea slariatului, pe baza unei cereri aprobate de salariat.

Angajatorul, in cauzurile in care se confrunta cu o lipsa a activitatii sau comenzilor, poate dispune intreruperea sau reducerea temporara a activitatii, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza. Aceasta masura reprezinta o suspendare temporara a CIM dar in timpul careia salariatul se afla la dispozitia angajatorului si poate fi rechemat la lucru oricand. Iar daca perioada de intrerupere / reducere a acivitatii depaseste 30 de zile lucratoare, se poate recurge la masura reducerii timpului de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului.

Exista si varianta disponibilizailor, daca angajatorul nu mai are posibilitatea financiara sa sustina toti salariatii. Daca se ajunge la o astfel de masura, corect ar fi (mai ales pentru cazul in care se doreste concedierea unor salariati care ocupa aceleasi functii) sa se treaca printr-o etapa de evaluare profesionala iar in baza rezultatelor obtinute sa se decida care vor fi salariati ale caror posturi vor fi desfiintate. Acest temei de concediere permite salariatului sa opteze pentru indemnizatie de somaj, daca indeplineste si conditia stagiului minim de cotizare legal.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024