ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere angajat la plata cu ora


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Avem un cadru didactic pensionar, care este angajat la unitatea noastra la plata cu ora. Problema este ca acest cadru didactic nu a mai venit la serviciu de o saptamana, invocand diverse probleme cu diverse motive, fara a face o cerere de invoire sau de concediu. In acelasi timp creaza foarte multe probleme in unitate iar parintii sunt total nemultumiti de activitatea si modul de comportare la clasa cu elevii. Intrebarea mea este legata de posibilitatea concedierii pentru absente nemotivate, ce baza legala pot folosi astfel incat sa fim in legalitate si sa nu putem fi dati in judecata de catre respectivul salariat?

Lory Loredana
 User  Lory Loredana
a intrebat la 20 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lory Loredana
 User Lory Loredana
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Ian. 2014
Multumesc pentru raspunsuri! Speram intr-o solutie mai simpla care sa nu implice comisia pentru cercetarea abaterilor disciplinare insa cel mai simplu e sa-i suspendam contractul demunca, ceea ce am si facut deja, insa avem probleme cu prezenta la serviciu, deoarece doamna respectiva, avand contract pe durata determinata, pana pe 20 iunie 2014, vine o zi la serviciu si lipseste cate o saptamana, sau mai mult apoi iar vine o zi si tot asa. Ne incurca pentru ca nici nu putem angaja pe cineva stabil si nici dansa nu renunta la contract. Ma gandeam ca poate exista vreo lege sau prevedere legala specifica contractelor de munca la plata cu ora pentru pensionari, insa din pacate suntem nevoiti sa ne chinuim asa pana expira contractul de drept.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Ian. 2014
Orientati-va putin si in functie de data la care ar trebui sa ii expire contractul si vedeti daca nu cumva va avantajeaza sa il lasati sa expire, iar pentru perioada in care absenteaza sa il pontati in continuare nemotivat. Odata suspendat CIM poate fi incadrat un alt salariat pe acel post dar numai pe perioada determinata, dupa incetarea raportului de munca incheiat cu titularul actual CIM al suplinitorului putand fi modificat in durata nedeterminata sau prelungit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Ian. 2014
Fiind incadrat cu contract individual de munca, baza legala pentru o sanctionare disciplinara o reprezinta Codul muncii republicat, art. 247 - 252. Insa ca sa puteti dispune o astfel de concediere este obgliatoriu sa treceti prin etapele cercetarii disciplinare asa cum prevede legea, altfel sanctiunea va fi lovita de nulitate. Pe perioada absentelor nemotivate il pontati nemotivat si ii puteti suspenda contractul individual de munca pe baza unei decizii, pe care apoi o operati in Revisal.

Pentru cercetarea disciplinara si sanctionare pasii de parcurs sunt urmatorii:

1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
5. Emiterea deciziei de sanctionare constand in concedierea disciplinara a salariatului.

Daca angajatul semneaza pentru primirea convocarii dar nu se prezinta la data, ora si locul stabilite, puteti dispune direct desfacerea contractului, legea permitand acest lucru intr-o atare situatie. Iar pe perioada suspendarii, daca CIM ajunge la data pana la care a fost incheiat, el poate expira de drept conform legii, chiar daca este suspendat pentru absente.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu Viviana Serni Radu Anton Ioana Popa Marius Ion alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024