ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere art. 65 din Codul Muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. In urma cu 2 saptamani am fost concediata de la cabinetul medical unde lucram cu art. 65 din Codul Muncii. Cabinetul avea 2 angajati. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Am dreptul la un salariu compensator daca in CIM nu e stipulat conf. art. 78 alin. 1 si 2 din Contractul colectiv de munca la nivel national?
2. Am dreptul la plata unui salariu - ajutor de nastere pentru copil daca eu am nascut in anul 2010 ? Conform art. 51 lit. c din contractul colectiv de munca la nivel national si a art.96 alin. 2 lit. c din ramura sanitara?
3. Am dreptul la plata aferenta concediului anual pe care nu l-am avut din anii 2006 pana in 2012 conf. art. 141 alin. 4 din Codul Muncii?
4. Am dreptul la plata diferentei de 15 % conf. art. 66 alin. 1 si 2 din contractul colectiv de munca la nivel national? Mentionez ca eu am fost angajata cu CIM din anul 2006 pana in 14 iunie 2012.
Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Concediere
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Iun. 2012
Contractul colectiv de munca la nivel national incheiat pe anii 2007 - 2010 a expirat in decembrie 2010, ulterior nemaifiind semnat un alt contract colectiv national. Motiv pentru care prevederile acestui contract nu se mai aplica, in prezent angajatorii tinand cont de prevederile Codului munii si ale contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate sau ramura. Daca in contractul colectiv aplicabil nu este prezenta nicio prevedere referitoare la acordarea salariilor compensatorii in cazul concedierii, atunci angajatorul nu are obligatia de a acorda aceste venituri.

Plata autorului pentru nastere ar fi trebuit facuta la momentul respectiv, in 2010, in raport cu prevederile de la acel moment. Daca nu ati primit nici pana acum acel drept confrom prevederilor legale in vigoare la acel moment privind ajutorul pentru nastere, puteti recupera acest drept in instanta.

Concediul medical se compenseaza in bani odata cu incetarea raportului de munca, dupa expirarea prioadei de preaviz. Dupa republicarea codului muncii art. 141 a devenit art. 146. Este ciudat insa ca in 6 ani dumneavoastra nu ati avut concediu de odihna, dat fiind faptul ca in Codul muncii este clar prevazut ca angajatorul are obligatia sa acorde concediul de odihna ramas din anul anterior pana la finalul anului in curs / anului urmator.

Art. 146
1 Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
2 Prin exceptie de la prevederile alin. 1, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
3 Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Mai mult, tot in baza prevederilor din Codul muncii republicat, dvs. ca salariat nu puteti renunta la drepturile ce decurg din acest statut, conform legii, iar orice incercare de a face acest lucru va fi automat lovita de nulitate. Undeva este o problema legata de acest aspect.

Referitor la ultima intrebare, dupa cum va spuneam, contractul colectiv de munca incheiat la nivel nationalc nu mai este in vigoare, ceea ce inseamna ca prevederile sale nu se mai aplica in acest moment, daca nu au fost pastrate de angajatori in contractele colective incheiate la nivelul unitatilor.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024