ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere colectiva


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez in domeniul sanitar de 35 de ani. In luna mai 2013 am sa fiu concediata impreuna cu 25 de colegi. Vrem sa stim ce drepturi avem? Preaviz, salarii compensatorii? Mai am 2 ani pana la implinirea varstei de pensionare. Care modalitate este mai buna -  pensie anticipata partial sau somajul?

Adaugata in: Concediere
Terez Fulop
 User  Terez Fulop
a intrebat la 03 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Apr. 2013
Se castiga in schimb un an de cotizare la pensie si in plus scade si penalizarea care se aplica pana la ideplinirea conditiei de varsta standard.Din punctul meu de vedere situatia avantajoasa ar fi somajul chiar daca punctajul la pensie este mic pe aceasta perioada
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 04 Apr. 2013
Se poate decide destul de usor in functie si de durata fiecarei situatii: somajul este de un an, pensia va dura cativa ani dupa care se va recalcula si va ajunge la pensie pentru limita de varsta. Somajul ar putea afecta pensia, scazand punctul, dar tot la anticipata s-ar ajunge dupa finalizarea perioadei de somaj, intr-adevar cu o penalizare mai mica.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2013
Pentru 2 ani de anticipare penalizarea este de 18%.pana la implinirea varstei pentru pensie la limita de varstaDaca mergeti pe somaj un an , penalizarea se reduce la 9% si castigati si un an de stagiu de cotizare pentru ca somajul este perioada contributiva la asigurari sociale.
Este greu de spus care ar fi solutia de ales fara informatii legate de salariul pe care il aveti si valoarea pensiei prezumate
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2013
Depinde de temeiul concedirii, daca este una de drept sau nu. Daca este o concediere pe motive neimputabile salariatilor (si tind sa cred ca asa este), prin desfiintarea postului, concediere colectiva, necorespundere profesionala, aveti dreptul la un preaviz minim de 20 de zile lucratoare. Salariile compensatorii se acorda daca apar in contractul colectiv de munca sau daca este vorba de o concediere colectiva si se pot aplica prevederile OUG 98/1999. Puteti solicita somajul daca nu ati implinit varsta de pensionare si daca nu ati depus inca dosarul pentru pensionare anticipata.

Daca ati implinit varsta de pensionare se poate intampla sa fi intervenit o incetare de drept, asa cum prevede Codul muncii, caz in care nu beneficiati de preaviz si nici compensatorii, daca nu apare o astfel de prevedere in Contractul colectiv de munca.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024