ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere conform legii?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, sunt inca angajat intr-un mare lant de bricolaj si detin functia de sef departament. Zilele trecute am primit o decizie de concediere privind desfiintarea postului meu. Intrebarea mea este urmatoarea:
Cum se poate desfiinta un post generic? In magazin suntem patru sefi de departament, fiecare dintre noi se ocupa de un departament si de fiecare data cand a fost cazul am lucrat fiecare pe un lat departament.
In mod normal trebuia sa se faca niste testari, in urma carora sa se ia o decizie pe criterii de competente.
Cum se porcedeaza cu timpul de munca redus pe perioda preavizului, beneficiez de acest drept conform ccm si RI ? Trebuie facut un document in care sa se precizeze care va fi programul de lucru in aceasta perioada?

Va multumesc.

Adaugata in: Concediere
Florin Ovidiu
 User  Florin Ovidiu
a intrebat la 19 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului florin ovidiu la 20 Nov. 2012
Cu multa placere, sper sa va fie de ajutor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Ovidiu
 User Florin Ovidiu
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Nov. 2012
Buna ziua stimata doamna,

Va multumesc pentru informatiile acordate.

Va doresc o zi cat mai placuta.

Cu respect
Florin Ovidiu
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Nov. 2012
Dupa incetarea contractului de munca, daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24, puteti depune dosarul pentru acoprdarea indemnizatiei de somaj. Totodata, verificati daca in CCM / RI aplicabile este prevazuta plata unor salarii compensatorii in cazul concedierii individuale pe motivul desfiintarii postului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Nov. 2012
Pe perioada preavizului contractul de munca existent isi produce in continuare efectele, incetarea raportului de munca are loc dupa expirarea perioadei de preaviz, nu mai devreme, in acest caz. Preavizul dvs ar trebui sa fie de minim 20 de zile lucratoare, conform legii. Daca in CCM aplicabil / RI este mentionata modificarea programului de lucru in perioada preavizului de concediere, veti beneficia de acest drept. Nu se face niciun document special. In CIM pe care l-ati semnat la angajare se face referire la aceste documente - CCM si RI. Regulamentul ar trebui sa fie afisat in loc public, accesibil tuturor angajatorilor. CCM, daca nu este publicat / afisat intern, vi se pune la dispozitie de catre angajator, solicitati-i acest lucru. Se va respecta pur si simplu prevederea referitoare la programul de lucru redus, daca ea exista.

Daca sefii respectivi ocupa pozitii echivalente, corect ar fi intr-adevar sa se recurga la o evaluare pentru a lua o decizie cat mai transparenta si corecta. Este un principiu etic insa, nu si impus de legislatia muncii.

Ce puteti face dumneavoastra este sa contestati in instanta decizia de concediere (dupa ce o veti primi), in termenul mentionat la finalul ei (45 de zile de la data comunicarii ei, adica de la data la care veti semna pentru primirea ei, dupa expirarea preavizului). In istanta punteti solicita contestarea deciziei de concediere, cat si plata unor daune materile si eventuala reincadrare pe postul respectiv.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024