ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Concediere de la angajator in insolventa


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Societatea a intrat in insolvent in procedura simplificata, cu faliment si lichidatorul judiciar hotarat de instanta doreste sa inceteze CIM-urile prin concediere colectiva, in baza art. 65 din Codul muncii coroborat cu art. 86(6) din Legea insoventei nr 85/2006. As dori sa va adresez mai multe intrerbari:
1. In aceasta situatie, lichidatorul este obligat sa respecte prevederile CCM in vigoare cu privire la acordarea de salarii compensatorii?
2. Daca nu respecta CCM, salariatii se pot adresa instantei de judecata?
3. In aceasta situatie mai trebuie respectate prevederile art. 76 cu privire la ce trebuie sa contina decizia de concediere?
4. De la momentul numirii lichidatorului judiciar si ridicarii partiale a dreptului de administrare, angajatii societatii sunt obligati sa indeplineasca sarcinile de serviciu trasate de acesta?
5. Daca angajatul constata o incalcare a legii sau a prevederilor CCM in solicitarea de indeplinire a sarcinilor de serviciu, acesta poate fi obligat sau constrans cu riscul concedierii disciplinare sa le indeplineasca?
6. Fisa de post este intocmita intre angajator si angajat, dupa ce lichidatorul judiciar vine, acesta poate obliga angajatul sa indeplineasca obligatiile din fisa postului prin solicitari telefonice sau email fara sa le solicite in scris?

Monica Barbu
 User  Monica Barbu
a intrebat la 10 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Monica Barbu
 User Monica Barbu
a raspuns la intrebare la 15 Sep. 2014
Buna ziua, va multumesc frumos pt raspuns. Lichidatorul nostru este f cooperant si a promis ca va renegocia un alt CCM, pt cel actual expira cu aceleasi drepturi, inclusiv sal compensatorii pt cei care vor ramane in unitate. Vor ramane mai mult de 21 de salariati, inseamna ca este obligatoriu sa se negocieze CCM. Intrebarea este daca lichidatorul are voie sa negocieze cu sindicatul un alt CCM care sa contina sal compensatorii si daca acesta trebuie aprobat de judecatorul sindic?
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Monica Barbu la 15 Sep. 2014
Lichidatorul, indiferent de legea care vi se aplica, si cu atat mai mult cea veche, poate denunta orice contracte considera ca sunt in dezavantajul sau, si mai ales al rezolvarii situatiei de insolventa. Inclusiv CCM. Ceea ce inseamna ca nu va mai fi obligat sa plateasca nimic. Si cat timp angajatorul este in insolventa, acest lucru se traduce prin incapacitate de plata, nu mai are bani suficienti. Ca atare nu va avea nici din ce sa plateasca salarii compensatorii.


Art. 86 (legea veche a insolventiei)
(1) In vederea cresterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar/lichidatorul poate sa mentina sau sa denunte orice contract, inchirierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung, atata timp cat aceste contracte nu vor fi fost executate in totalitate ori substantial de catre toate partile implicate. Administratorul judiciar/lichidatorul trebuie sa raspunda, in termen de 30 de zile, unei notificari a contractantului, prin care i se cere sa opteze pentru mentinerea ori denuntarea contractului; in lipsa unui astfel de raspuns, administratorul judiciar/lichidatorul nu va mai putea cere executarea contractului, acesta fiind socotit denuntat.

Din legea insolventei reies explicit atributiile lichidatoriului. Cea referitoare la plata salariilor compensatorii nu se numara printre ele, cat timp nu se aplica art. 25 (l) din legea insolventiei 85/2006.

Art. 25
Principalele atributii ale lichidatorului, in cadrul prezentei legi, sunt:
a) examinarea activitatii debitorului asupra caruia se initiaza procedura simplificata in raport cu situatia de fapt si intocmirea unui raport amanuntit asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la insolventa, cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila si a existentei premiselor angajarii raspunderii acestora in conditiile art.138, si supunerea acelui raport judecatorului-sindic intr-un termen stabilit de acesta, dar care nu va putea depasi 60 de zile de la desemnarea lichidatorului, daca un raport cu acest obiect nu fusese intocmit anterior de administratorul judiciar;
b) conducerea activitatii debitorului;
c) introducerea de actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor, precum si a unor transferuri cu caracter patrimonial, a unor operatiuni comerciale incheiate de debitor si a constituirii unor garantii acordate de acesta, susceptibile a prejudicia drepturile creditorilor;
d) aplicarea sigiliilor, inventarierea bunurilor si luarea masurilor corespunzatoare pentru conservarea lor;
e) mentinerea sau denuntarea unor contracte incheiate de debitor;
f) verificarea creantelor si, atunci cand este cazul, formularea de obiectiuni la acestea, precum si intocmirea tabelelor creantelor;
g) urmarirea incasarii creantelor din averea debitorului, rezultate din transferul de bunuri sau de sume de bani efectuat de acesta inaintea deschiderii procedurii, incasarea creantelor; formularea si sustinerea actiunilor in pretentii pentru incasarea creantelor debitorului, pentru aceasta putand angaja avocati;
h) primirea platilor pe seama debitorului si consemnarea lor in contul averii debitorului;
i) vanzarea bunurilor din averea debitorului, in conformitate cu prevederile prezentei legi;
j) incheierea de tranzactii, descarcarea de datorii, descarcarea fidejusorilor, renuntarea la garantii reale sub conditia confirmarii de catre judecatorul-sindic;
k) sesizarea judecatorului-sindic cu orice problema care ar cere o solutionare de catre acesta;
l) orice alte atributii stabilite prin incheiere de catre judecatorul-sindic.

Conform legii noi, acelasi lucru. Nu intra in atributiile lichidatorului sa plateasca drepturi compensatorii, decat daca acestea sunt stabilite de judecatorul sindic.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Monica Barbu
 User Monica Barbu
a raspuns la intrebare la 11 Sep. 2014
Multumesc frumos pt raspuns, dar in cazul nostru se aplica legea insolventri din 2006, pt ca cererea a fost introdusa anul trecut. Va rog sa precizati temeiul legal la care va referiti atunci cand afirmati ca lichidatorul nu acorda plati compensatorii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 10 Sep. 2014
Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa,Sectiunea a 2 a-Definitii la Art 5,al. 55. ?reprezentant roman este practicianul in insolventa desemnat ca administrator sau lichidator judiciar ori administrator concordatar, in cadrul unei proceduri romane de insolventa sau de prevenire a insolventei potrivit prevederilor prezentei legi?
Art .115 (7) Un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz
(8) Dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitorului se va putea face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz. in cazul in care sunt incidente dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste concedierea colectiva, termenele prevazute de art. 71 si art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se reduc la jumatate.
Deci,administratorul judiciar nu acorda plati compensatorii.
Angajatii trebuie sa indeplineasca toate atributiile si sarcinile de serviciu ce decurg din fisa postului pana la incetarea contarctului individual de munca.
Decizia de concediere se intocmeste conform art 76 din Codul muncii cu precizarea ca nu sunt locuri de munca disponibile.


Alte intrebari despre Concediere