ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere externalizare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Conducerea societatii in care lucrez s-a schimbat o data cu castigarea alegerilor locale. Noua conducere si-a manifestat de la inceput intentia de a schimba salariatii vechi pe motiv ca nu prezinta incredere.
Primul serviciu care a devenit incomod a fost cel financiar contabil, mai ales pentru ca, inevitabil, avea acces la informatii. O data cu primele semnale ca nu se intentioneaza sa se lucreze corect si legal din punct de vedere contabil am fost amenintati cu desfiintarea serviciului si externalizarea lucrarilor. S-a trecut la fapte, s-a angajat o firma si salariatii care facusera parte pina atunci din serviciul financiar contabil au primit preaviz de concediere. A fost pastrat doar seful serviciului care a preluat cam toata activiatea zilnica, inclusiv sarcinile casierului, firma trimitind ocazional un salariat care sa calculeze salariile.
Este corect sa se faca externalizare in acest fel, concedierea salariatilor vechi fara oferirea nici unei alte variante?


Daniela Chirtu
 User  Daniela Chirtu
a intrebat la 04 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Chirtu
 User Daniela Chirtu
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Ian. 2013
Angajatorul m-a concediat, nu firma externa.

Angajatorul a externalizat serviciul financiar contabil, nu pe cel de evaluare/recrutare. Astfel, ne-au concediat pe toti spunand ca nu mai este nevoie de serviciile noastre, firma care a primit contractul urmand sa ne faca jobul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Daniela Chirtu la 07 Ian. 2013
V-am inteles de la inceput. Ce va spuneam eu este ca o concediere efectiva este dispusa de angajator, nu de o firma externa, nu este legal acest lucru. Cel mult firma externa face ce v-am spus, o evaluare in urma careia se decide care sunt oamenii care vor pleca. Decizia de incetare poate fi contestata in 45 de zile, este termen stabilit prin Legea dialogului social. Numai deciziile de sanctionare se contesta in 30 de zile de la comunicare, inclusiv concedierea disciplinara.

Art. 211 - Lega 62/2011 a dialogului social.
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa.

Art. 252 - Codul muncii republicat
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Contestati decizia de incetare, pentru preaviz primiti o notificare, acesta nu se contesta. Numai notificarea de concediere inaintata in perioada de proba poate fi contestata, este o incetare prin notificare doar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Chirtu
 User Daniela Chirtu
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Ian. 2013
Imi pare rau ca nu m-am facut inteleasa.
Evident concedierea a fost dispusa de angajator, acelasi care a dispus si externalizarea serviului de contabilitate.
Consider ca externalizarea a fost modalitatea pe care angajatorul a gasit-o pentru a scapa de vechii salariati, deveniti incomozi, in contextul in care conducerea noua a dorit sa lucreze numai cu oameni fideli (membri de partid, nou angajati, in numar de 60). Dupa angajarea oamenilor doriti s-a purces la concedieri.
Intrebarea era ...asa se procedeaza pentru o externalizare? Este corect?
Contestatia se face dupa finalizarea preavizului, la decizia de incetare a contractului ?
Pe decizia de preaviz mi se comunica ca ea poate fi contestata in termen de 30 de zile la tribunal. Sunt confuza acum. Contest decizia de preaviz sau o astept pe cea de incetare a contractului de munca?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Ian. 2013
Probabil ca firma a externalizat serviciul de evaluare a salariatilor, iar pe baza rezulatelor prezentate angajatorului (nu neaparat corecte) acesta sa fi dispus o concediere a salariatilor.

Concedierea insa nu poate fi dispusa decat de angajator sau, in cazul insolventei / falimentului, de lichidator. Dar o firma externa nu poate primi atributia de a concedia angajatii, ceva nu este in regula.

Dupa finalizarea perioadei de preaviz veti primi o decizie de incetare a CIM, iar acesta o veti putea contesta in termen de 45 de zile de la data comunicarii ei la Tribunalul de care apartineti in functie de domiciliu. Aceste doua elemente trebuie sa apara in cuprinsul deciziei de incetare a contractului.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024