ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere fara preaviz


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara!
M-am angajat la o firma de paza in luna august 2013. La angajare mi s-a spus ca postul are conditii decente in care imi voi desfasura activitatea, dar s-a dovedit ca nu este adevarat. Programul de lucru era 24/24 si am stat sub cerul liber fara niciun fel de adapost chiar si in unele zile in care a plouat torential. Dupa solicitari indelungate si totodata ignorate, au adus intr-un final o masina mica drept adapost, iar mai apoi o baraca de metal. A venit iarna, noaptea temperatura a inceput sa scada mult sub 0 grade, mai ales ca postul de paza se afla in camp deschis, iar pe peretii baracii se forma gheata si cu toate astea nu am primit nicio sursa de caldura si nici curent electric nu aveam, stateam in bezna, nici macar o lanterna nu aveam.
Deoarece cu o zi in urma i-am spus sefului ca nu mai rezist sa mai muncesc in asemenea conditii inumane si l-am rugat sa aduca o sursa de incalzire, azi am fost anuntat ca am fost dat afara pur si simplu, fara niciun preaviz sau altceva.
Va rog sa-mi spuneti daca este corect cum a procedat directorul firmei si ce pot face, unde pot depune o plangere.
Va multumesc.

Adaugata in: Concediere
Lorena Cosma
 User  Lorena Cosma
a intrebat la 11 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lorena Cosma
 User Lorena Cosma
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Dec. 2013
Va multumesc pentru informatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2013
Nu este corect, din foarte multe puncte de vedere. In primul rand ca nu se respecta conditiile lucru in asa fel incat sa nu va fie pusa in pericol sanatatea si nici sa nu lucrati in conditii de izolare.

Totodata, concedierea trebuie sa aiba un temei legal si sa fie dispusa in scris, atat timp cat ati semnat un contract de munca incheiat in forma juridica. Este consecinta juridica a acestui fapt. Daca aceasta concediere se doreste a fi una disciplinara, ea trebuie sa fie precedata de o cercetare disciplinara prealabila ca urmare a unei reale abateri disciplinare.

De asemenea, programul de lucru incalca prevederile legale, nu se respecta timpul de odihna in raport cu numar de ore lucrate. Pentru un program de 12 ore de exemplu, ar trebui sa aveti o pauza de 24 imediat dupa. In situatia dvs inteleg ca acest lucru nu se intampla. Foarte probabil aveti ore suplimentare iar acestea trebuie compensate corespunzator, iar daca lucrati si in zile de weekend ar trebui sa primiti spor la salariu stabilit prin CCM sau CIM si alte doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus.

Depuneti o plangere le ITM, sau chiar la Inspectia Muncii, privind incalcare legii de catre angajator, inclusiv la directia SSM a inspectoratului. Concedierea ar trebui contestata in instanta de judecata dar pentru acest lucru ar trebui sa aveti decizia de incetare cu semnatura de primire.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024