ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

concediere gravida


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, sunt insarcinata in 25 de saptamani si lucrez la un magazin tip franciza. Patronul nu mai are bani sa sustina afacerea si la sfarsitul lunii isi rezileaza contractul de franciza. Mentionez ca sunt inregistrada la ITM ca si gravida, angajatorul a primit notificare in scris despre starea mea. Ce se intampla cu mine?

Adaugata in: Concediere
Mada Anca
 User  Mada Anca
a intrebat la 18 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului mada anca la 18 Oct. 2013
Da, concedierea se poate dispune si in timpul concediului medical si al celui de odihna daca apar situatiile mentionate. Acelasi articol din Codul muncii, la alin. (1), prevede si posibilitatile in discutie. Va redau integral acest articol:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mada Anca
 User Mada Anca
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Oct. 2013
Chiar daca voi fi in concediu medical? Eu sunt momentan in concediu de odihna fiind bolnava si astept rezultate de la analize, daca nu vor iesi bine doctorul mi-a spus ca imi va da concediu medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2013
Din pacate, chiar daca ati anuntat in scris ca sunteti insarcintata, in cazul dizolvarii, a falimentului sau reorganizarii judiciare angajatorul poate sa va inceteze raportul de munca. In cazul dizolvarii oricum el inceteaza de drept.

Art. 60 - Codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) [...] in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;

Dupa incetarea raportului de munca, daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare puteti solicita indemnizatia de somaj. Perioada de somaj o puteti prelungi ulterior prin concedii medicale, si tot din ea puteti intra in concediu de maternitate pre si postnatal, si ulterior in crestere copil. Daca reusiti sa va gasiti un alt loc de munca, in asa fel incat sa aveti continuitate in cele 12 luni anterioare nasterii este cu atat mai bine, ca sa puteti primi indemnizatia si CIC. Activitatea profesionala o puteti continua si prin conventii civile sau contracte de drept de autor / prestari servicii, pentru care sa obtineti venituri lunar pana la nastere si sa se palteasca impozit. Se iau in calcul si aceste tipuri de venituri pentru acordarea drepturilor la CIC si indemnizatie aferenta.

Este bine sa stiti si faptul ca aveti dreptul la concediu de maternitate pre si postnatal si dupa ce inceteaza raportul de munca, dar acesta se acorda din luna a 6-a, chia a 7-a, depinde si cum recomanda medicul.

ART. 23 - OUG 158/2005 actualizata
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) ?n situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Alocatia de stat o puteti primi chiar daca nu mai lucrati, printr-un dosar depus in acest sens. Ea nu va fi influentata de pierderea locului de munca.

Alte intrebari despre Concediere

TOP RASPUNSURI 2024