ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediere gravida pe motive economice


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In situatia in care o angajata gravida anunta in scris angajatorul in luna 6 de sarcina si inainte de nastere, postul respectivei angajate este desfiintat si persoana in cauza este concediata pe motive economice, angajata gravida concediata mai are dreptul la concediul maternal si concediul de crestere a copilului?
Dar in cazul in care angajata nu anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice inainte de concediere?

Multumesc!

Adaugata in: Concediere
Devenire In
 User  Devenire In
a intrebat la 28 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului devenire in la 29 Aug. 2012
Da, este in continuare valabila aceata prevedere, chiar daca nu anuntati angajatorul in scris.
Insa neanuntarea angajatorului in scris il exonereaza de obligatiile sale preavzute in OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, ceea ce inseamna ca el va putea dispune concedierea oricand pe perioada sarcinii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Devenire In
 User Devenire In
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Aug. 2012
Multumesc pentru raspuns. Imi puteti da clarificari si pentru cazul in care angajata nu anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice inainte de concediere?

Mai este valabil "In cazul in care statutul de asigurat este pierdut din motive neimputabile persoanei in cauza, iar aceasta naste in maxim 9 luni de la data pierderii statutului, va putea beneficia de concediu de maternitate, in temeiul prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concedierea din motive economice reprezinta cauza neimputabila salariatei."?

Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Aug. 2012
Concedierea salariatei gravide, odata ce aceasta a anuntat in scris angajatorul privind starea ei fiziologica, poate fi dispusa in cazul in care intervine fie reorganizarea judiciara, fie dizolvarea ori falimentul angajatorului, in conditiile legii.

Daca in cazul de fata aceasta este concediata legal, ca urmare a reorganizarii judiciare, atunci este in regula. Insa daca nu se pune problema unei reorganizari judiciare, concedierea nu este legala. In cazul in care statutul de asigurat este pierdut din motive neimputabile persoanei in cauza, iar aceasta naste in maxim 9 luni de la data pierderii statutului, va putea beneficia de concediu de maternitate, in temeiul prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Concedierea din motive economice reprezinta cauza neimputabila salariatei.

ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Alte intrebari despre Concediere

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion adriana iancu Gratiela Petrescu violeta Georgescu George Andreescu Radu Anton